Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda chce meniť špeciálnu prokuratúru a Špecializovaný trestný súd

.tasr .slovensko

Opozícia hovorí o obmedzovaní inštitúcií a demontáži právneho štátu.

Vláda chce meniť špeciálnu prokuratúru a Špecializovaný trestný súd SITA/Milan Illík

vláda chce obmedziť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a Špecializovaný trestný súd (ŠTS). Tvrdí to opozícia, ktorá zámer odmieta. Premiér Robert Fico (Smer-SD) pripravované kroky podľa nej predstavil aj na pôde Európskej komisie. Zmeny bude chcieť kabinet údajne presadiť v skrátenom legislatívnom konaní. Viaceré opozičné strany sa chcú v tejto veci obrátiť na Európsku komisiu. Ministerstvo spravodlivosti pre TASR potvrdilo, že chce riešiť systémovú zaujatosť špecializovaných inštitúcií, no odmieta, že cieľom je zastaviť trestné stíhania. 

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) načrtlo, že kabinet sa chystá ŠTS oslabiť okrem iného tak, že dá právomoci generálnemu prokurátorovi, ktorý bude môcť zabezpečiť pridelenie vecí, ktoré spadajú pod ŠTS, ním určenému podriadenému prokurátorovi. Vláda chce podľa neho presadiť aj zníženie trestných sadzieb pre prakticky všetky majetkové trestné činy. „Zároveň chcú zaviesť možnosť, aby boli prehodnotené spätne aj prípady, ktoré boli odsúdené,“ uviedla poslankyňa Národnej rady (NR) SR Lucia Plaváková.

PS to považuje za demontáž právneho štátu. Hnutie vyzvalo premiéra, aby pripravovaný návrh predložil. „Ide o dramatické zmeny a v demokracii sa patrí, aby sa to riešilo pred zrakmi verejnosti, aby mohla prebehnúť odborná a politická diskusia,“ doplnil predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. Hnutie tiež žiada, aby v diskusii nevynechali Benátsku komisiu. Odmieta možné skrátené legislatívne konane. Chce tiež iniciovať rokovanie s predstaviteľmi Európskej komisie.

So zmenami vo fungovaní ÚŠP nesúhlasí ani hnutie Slovensko. Odmieta tiež možné skrátené legislatívne konanie. „Potrebujú si zaručiť beztrestnosť a chcú urobiť zo Slovenska krajinu, kde sa korumpovať a kradnúť opäť oplatí,“ povedal poslanec NR SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Hnutie sa v tejto veci plánuje obrátiť aj na Európsku komisiu. Demokratické Slovensko podľa poslanca parlamentu a lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča od nej potrebuje, aby mu podržala chrbát.

Zámer kritizuje tiež poslankyňa parlamentu a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Spôsoby súčasného kabinetu sú podľa nej neakceptovateľné a pripomínajú totalitné maniere. „Obraciam sa preto na predsedníčku Európskej komisie a eurokomisára pre spravodlivosť so žiadosťou o dôsledné preskúmanie krokov, ktoré sa Ficova vláda pri demontáži spravodlivosti chystá urobiť,“ dodala. 

Aj mimoparlamentná strana Demokrati so zámerom nesúhlasí. „Ide o brutálny útok na právny štát (...). Všetky vyšetrovania budú stopnuté a sudcovia budú preradení,“ podotkol člen strany Juraj Šeliga. Hrozí podľa neho koniec spravodlivosti na Slovensku. Avizuje, že tiež kontaktujú Európsku komisiu.

Rezort spravodlivosti SR pre TASR potvrdil, že vedie diskusiu s odborníkmi, ktorej cieľom je riešenie systémovej zaujatosti špecializovaných inštitúcií. Stále podľa neho existuje viacero alternatív. „Táto otázka je súčasťou programového vyhlásenia vlády SR a akonáhle bude existovať zhoda, predložíme návrh, o ktorom budeme informovať,“ uviedli z tlačového oddelenia ministerstva. Vyjadrenia, že cieľom pripravovaného riešenia je zastavovanie trestných stíhaní, sú podľa nich účelové a nepravdivé.

Aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pripustil zmeny týkajúce sa špeciálnej prokuratúry. Presné znenie však podľa svojich slov nepozná. Zmeny boli podľa neho odkonzultované aj na pôde Európskej komisie. Odmieta obavy z ohrozenia právneho štátu aj politickú pomstu. „Nikto sa nejde nikomu mstiť, ale ak niečo nefunguje, tak to musíte opraviť,“ skonštatoval. Ubezpečil, že nikto nejde skartovať spisy. Ako dodal, robia len to, čo avizovali pred voľbami. Finálny návrh očakáva v pondelok (4. 12.).

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite