Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rezort kultúry končí s programom boja proti dezinformáciám

.redakcia .slovensko

Tlačovú správu prinášame v plnom znení.

Rezort kultúry končí s programom boja proti dezinformáciám SITA/Milan Illík

ministerstvo kultúry SR nebude v roku 2023 pokračovať v programe 5, „Podpora a rozvoj mediálnej výchovy a boj proti dezinformáciám“ v schválenom režime. 

Vo výzve 5 sa predkladali žiadosti na podporu projektov, termín bol do 12.9.2023, 9:00 hodiny, v dotačnom programe 5. Rozpočet na uvedené aktivity bol 400 tisíc eur. 

Skutočná suma pre plánované aktivity, tak ako ich schválila určená komisia ešte v predošlom volebnom období, bola iba 200 tisíc eur, z celkových 400 tisíc. 

Pôvodne sa počítalo s financovaním troch výherných projektov, pričom programy predkladateľov zahŕňali aktivity ako: zvyšovanie dôvery v seriózne médiá, zvyšovanie mediálnej gramotnosti, podnecovanie záujmu o štandardné médiá, odhaľovanie nepravdivých správ a hoaxov.

Vzhľadom na dnešný neskorý dátum a na skutočnosť, že dotáciu je možné poskytnúť len na projekt alebo jeho časť, ktorá je zrealizovaná v roku 2023, môže byť čerpanie poskytnutej dotácie problematické. Keďže hrozí, že by finančné prostriedky účelovo určené na poskytnutie uvedených dotácií nebolo možné použiť, z časových dôvodov na daný účel, ministerstvo hľadalo iné spôsoby ich efektívneho využitia.

Ministerstvo kultúry z tohto dôvodu pristupuje k zmene účelu čerpania výdavkov. Zmena účelu/preklasifikácie podlieha súhlasu Ministerstva financií (MF) SR.

 Ministerstvo kultúry navrhuje použiť financie z programu 5 na nasledovné: 

1. Dofinancovanie strechy Reduty v hodnote 258 tis. eur (pôvodne bolo rozpočtované v roku 2024). Týmto by sa uvedená investícia ukončila stavebne aj administratívne v roku 2023 a pomohlo by to rozpočtu 2024. Uvedené bude mať istú podporu na MF SR.

2. Ministerstvo kultúry zvažuje využiť zvyšné prostriedky na dofinancovanie bežnej prevádzky UKB (Univerzitnej knižnice v Bratislave). Uvažuje sa maximálne do sumy 200 tis. Eur. Finančné riadenie UKB bude zároveň predmetom kontroly. 

Momentálne sa hľadá riešenie, aby dofinancovanie bežnej prevádzky UKB bolo vykonané presunom finančných prostriedkov medzi UKB a inými rozpočtovými organizáciami – presun znamená, že UKB „daruje“ svoje výdavky na mzdy rozpočtovej organizácií, ktorá jej v danej výške „daruje“ výdavky na tovary a služby. 

3. Ministerstvo kultúry zvažuje dofinancovanie aj ďalších knižníc.

Ministerstvo kultúry by tak dokázalo, pri zmene účelu čerpania, minúť značne vyššiu sumu ako bolo schválené, dokonca je pravdepodobné, že dokáže minúť aj celú sumu pridelených finančných prostriedkov. 

O finálnom rozhodnutí o využití finančných prostriedkov z programu 5 bude MK SR informovať. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite