Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Personálne zmeny v polícii určite budú, tvrdí kandidát na jej šéfa Solák

.sita .slovensko

Zároveň uviedol, že boj proti korupcii je pre neho na druhom mieste.

Personálne zmeny v polícii určite budú, tvrdí kandidát na jej šéfa Solák SITA

parlamentný brannobezpečnostný výbor dnes vypočul kandidáta na funkciu prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka, ktorý je dočasne poverený výkonom danej funkcie. Ako Solák uviedol pred členmi výboru, jeho ambíciou je viesť moderný zbor, ktorý sa bude riadiť zákonom a disciplínou. Zároveň pripustil, že v polícii určite vykoná personálne zmeny.

„Ja vám teraz nepoviem, či ich bude jedna, päť alebo 10, ale určite budú,“ povedal Solák. Zároveň povedal, že uvažuje aj nad organizačnými zmenami. „Budú to zmeny, ktoré sa dotknú ako Národnej kriminálnej agentúry, tak aj ďalších prezidiálnych útvarov,“ zdôraznil Solák. Ako ďalej uviedol, jeho cieľom je vrátiť policajtov do ulíc a posilniť krajské riaditeľstvá aj na úkor prezidiálnych útvarov. „Policajný zbor bol niekoľko rokov vnímaný hlavne ako NAKA, ale tam sú aj iné časti,“ skonštatoval dočasný policajný prezident.

Solák tiež povedal, že si nemyslí, že by sa zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti mal vzťahovať na policajtov, keďže Policajný zbor funguje v špecifickom režime. Podľa vlastných slov však rešpektuje aktuálnu právnu úpravu. Na otázku poslancov, akú prioritu dáva boju proti korupcii uviedol, že je pre neho na druhom mieste. „Na prvom mieste je, aby policajti postupovali podľa zákona,“ povedal. Zároveň pripustil, že korupcia na najvyšších miestach v štáte určite existuje.

Solák v policajnom zbore slúžil v rokoch 1990 až 2015. Následne pôsobil v obecnej polícii v Nálepkove a potom v mestskej polícii v Bratislave. Pôsobil tiež v dvoch súkromných firmách zameraných na bezpečnosť. O jeho vymenovaní do funkcie rozhodne minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite