Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci Kresťanskej únie predložili novelu o rodnom čísle, ktorá by znemožnila tranzíciu

.sita .slovensko

V zákone navrhovatelia plánujú ponechať iba možnosť administratívnej zmeny rodného čísla nesprávne určeného pohlavia.

Poslanci Kresťanskej únie predložili novelu o rodnom čísle, ktorá by znemožnila tranzíciu SITA/Diana Černáková

poslanci Kresťanskej únie Richard Vašečka a Anna Záborská predložili do Národnej rady SR novelu zákona o rodnom čísle, ktorá by prakticky znemožnila tranzíciu. Novelu zákonodarcovia predkladali už v minulom volebnom období a prešla do druhého čítania. Na základe úpravy by bolo možné zmeniť rodné číslo osoby pri nesprávne určenom pohlaví na základe lekárskeho posudku, ktorý je potvrdením genetických výsledkov určenia skutočného biologického pohlavia. Navrhovatelia zároveň požadujú, aby sa o novele rokovalo na prvej riadnej parlamentnej schôdzi v roku 2024.

„Doterajším úzusom bola možnosť zmeny rodného čísla v prípade, že požadovaná zmena bola dokladovaná lekárskym posudkom, ktorý však nebol v zákone bližšie špecifikovaný. Návrh zosúlaďuje použitie pojmu pohlavie v návrhu zákona s ústavou a ostatnými platnými zákonmi tým, že jednoznačne stanovuje, za akých podmienok môže byť rodné číslo zmenené,“ uviedli predkladatelia v návrhu. Poslanci sa odvolávajú aj na Dohovor o ochrane ľudských práv, v ktorom je pohlavie „nespochybniteľnou biologickou skutočnosťou.“ V zákone navrhovatelia plánujú ponechať možnosť administratívnej zmeny rodného čísla nesprávne určeného pohlavia. „S ohľadom na funkcie a potreby štátu a spoločnosti je rozhodujúca a smerodajná evidencia skutočnej biologickej reality pohlavia, aby bolo možné aplikovať právny poriadok v súlade s pôvodne zamýšľaným zámerom zákonov,“ uvádza sa v návrhu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite