Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň na Starmuse

Česko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom do 3. januára

.tasr .slovensko

V stredu to schválila česká vláda, oznámil to minister vnútra Vít Rakušan.

Česko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom do 3. januára SITA/Martin Medňanský

česká republika predĺži dočasné náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom do 3. januára budúceho roka. V stredu to schválila česká vláda, oznámil to minister vnútra Vít Rakušan, informuje TASR.

Minister tiež avizoval, že v pondelok 27. novembra sa v Maďarsku uskutoční rokovanie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) o otázkach migrácie. Pozvanie českého predsedníctva vo V4 prijali aj rakúsky minister vnútra Gerhard Karner a nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Rakušan po zasadnutí vlády opätovne zdôraznil, že Praha pri hraničných kontrolách postupuje v súlade s ostatnými krajinami v regióne. „Toto nebolo žiadne solitérne rozhodnutie Českej republiky. Naopak, my sme boli tými, ktorí reagovali na situáciu, ktorá nastala na slovensko-poľskej hranici, rovnako reagovalo Rakúsko, nadviazalo Nemecko, Slovensko má kontroly na hranici s Maďarskom. A to migračné domino sa tu jednoducho spustilo,“ povedal.

Ukazuje to podľa neho na to, že Európe už dlho chýba spoločné riešenie ochrany vnútorných hraníc a migračnej politiky. Česká vláda rozhodla o zavedení dočasných náhodných kontrol na hraniciach so Slovenskom 4. októbra pôvodne na desať dní. Podľa premiéra Petra Fialu tak urobila v reakcii na pripravované kroky Poľska a Rakúska. Opatrenie neskôr opakovane predĺžila.

Rakušan v stredu informoval aj o tom, že do 20. novembra na slovensko-českej hranici skontrolovali 398.962 osôb. Polícia odhalila pri nelegálnej migrácii 1167 osôb a zadržala 56 osôb v súvislosti s trestným činom prevádzačstva.

Slovensku sa Rakušan zároveň poďakoval za to, že pokračuje v dobrej spolupráci a rešpektuje uzavretú readmisnú dohodu o návratoch migrantov. Je to podľa neho dôvod, prečo nemusí Česko zavádzať na hranici stále kontroly a zostáva pri náhodných kontrolách.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite