Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa strany SaS schválené programové vyhlásenie nie je programom troch suverénnych strán, len Smeru-SD

.tasr .slovensko

Na tlačovej besede to uviedol podpredseda strany Sloboda a Solidarita a predseda poslaneckého klubu strany Branislav Gröhling.

Podľa strany SaS schválené programové vyhlásenie nie je programom troch suverénnych strán, len Smeru-SD SITA/Diana Černáková

schválené programové vyhlásenie vlády (PVV) nie je programom troch suverénnych strán, ale programové vyhlásenie strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Zvyšné dve strany, Slovenská národná strana a Hlas – sociálna demokracia, „nejakým spôsobom išli iba okolo“. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) a predseda poslaneckého klubu strany Branislav Gröhling. „Vieme si predstaviť, čo sa spustí, keď vláda získala dôveru. Budú znižovať tresty svojim ľuďom za korupciu, pripomínam, že to bolo 40 ľudí, ktorí boli odsúdení, budú brať peniaze občianskym združeniam, znižovať rodičovské dôchodky a táto vláda nám bude stále ukazovať, že nie je sociálna a určite nie demokratická,“ povedal poslanec.

Podľa poslanca Mariána Viskupiča (SaS) je PVV zlou správou pre občanov, ktorí sa nebudú mať ani lepšie, ani pokojnejšie a ani bezpečnejšie. „Schválený dokument prináša občanom i firmám vyššie dane, z toho vyplývajúci spomalený hospodársky rast a, bohužiaľ, všetky sľuby politikov znovu raz musia zaplatiť len a len ľudia,“ dodal.

Poslanci schválili programové vyhlásenie vlády (PVV) a vyslovili tak dôveru vláde Roberta Fica (Smer-SD). Za prijatie programového vyhlásenia hlasovalo 78 poslancov, proti bolo 65 a nikto sa nezdržal. Na hlasovaní o PVV sa nemohol zúčastniť poslanec Pavol Ľupták (SNS), ktorý je momentálne v nemocnici. Predseda vlády Fico predložil poslancom parlamentu PVV minulý týždeň v utorok. V pléne k programovému vyhláseniu vystúpilo celkom 73 poslancov písomne a ústne prihlásených do rozpravy. Fico v pléne uviedol, že so znením PVV je absolútne stotožnený, keďže bol prítomný pri formulovaní každého jedného odseku a cieľa v dokumente. Podľa Fica bude „základným prameňom“, o ktorý sa bude opierať činnosť vlády a rozhodnutia vládneho kabinetu, Ústava SR. Taktiež uviedol, že rešpektujú a vážia si členstvo SR v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

na PPV reagovalo aj Progresívne Slovensko

Vlády strany Smer-SD a jej šéfa Roberta Fica vždy prevádzala korupcia a vulgárnosť, krajina stagnovala a posledná vláda Smeru dokonca skončila vraždou novinára a jeho snúbenice. Uviedol to vo vyhlásení predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Zároveň zdôraznil, že jeho hnutie nepodporilo programové vyhlásenie vlády, pretože ho považujú za slabé a vágne, ktoré krajinu nikam neposunie.

„A zdá sa, že ani samotná koalícia tomuto programu vôbec neverí. Odignorovali rozpravu, neodpovedali na naše odborné výhrady, ukázali pohŕdanie verejnosťou aj demokraciou," uviedol Šimečka. Zároveň poukázal na škandalózne konanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, útoky na nezávislé médiá alebo občiansku spoločnosť. „Táto vláda našu dôveru stratila ešte skôr, ako ju od koalície získala," dodal Šimečka.

programové vyhlásenie vlády je neambiciózne a prázdne, KDH tiež hlasovalo proti

Schválené programové vyhlásenie vlády je neambiciózne a prázdne. Konštatuje to predseda kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský vo svojom stanovisku. „Veď čo iné sa dá očakávať od vlády, v ktorej dve z troch strán nemali ani predvolebný program. Programovému vyhláseniu vlády chýbajú konkrétne ciele, merateľné ukazovatele a vláda nám nepovedala, odkiaľ chce na všetky opatrenia zobrať peniaze,“ uviedol Majerský, ktorý si podľa svojich slov nevie predstaviť, ako ho budú o štyri roky vyhodnocovať, či ho vláda splnila, alebo nie.

Šéf kresťanských demokratov sa domnieva, že programové vyhlásenie vlády bolo šité horúcou ihlou len preto, aby si vláda čo najskôr odškrtla túto povinnosť. „Vyplýva z toho jediné, tejto vláde nejde o riešenia a pomoc ľuďom. KDH vzhľadom na tieto skutočnosti hlasovalo proti programovému vyhláseniu vlády,“ dodal Majerský.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite