Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bielu vranu získal aj Peter Sabaka, za dlhodobý prínos ocenili Martina Bútoru

.tasr .slovensko

Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo v piatok.

Bielu vranu získal aj Peter Sabaka, za dlhodobý prínos ocenili Martina Bútoru SITA/Milan Illík

ocenenie Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra získali v 16. ročníku  štyria laureáti – Tomáš Bálint, Lukáš Hrošovský, Peter Sabaka a Martin Bútora. 

„Ocenenie sa tento rok výraznejšie postavilo za ľudí, ktorí sa stali terčom sústredenej nenávisti, upriamuje pozornosť na ich hodnotné misie a zdôrazňuje, aké je dôležité zvýšiť spoločenskú podporu pre ľudí, ktorí nastavujú svoju tvár za hodnoty demokracie v časoch jej oslabovania a polarizácie,“ priblížili organizátori. 

Prví dvaja laureáti sú ocenení spoločne. Tomáš Bálint bol pracovníkom Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote. Ako kultúrny manažér priniesol do zanedbaného regiónu viaceré úspešné podujatia a kultúru, venoval sa aj občianskemu aktivizmu. Po verejnej kritike primátora mesta v médiách prišiel o zamestnanie aj dotáciu na hudobný festival Fraj.

Lukáš Hrošovský pracuje s mládežou a vedie občianske združenie SYTEV. Keď vystúpil voči extrémizmu na Kysuciach, začali sa voči nemu stupňovať prejavy nenávisti a vyhrážky. Na aute priateľky našiel prepichnuté gumy, v zvončeku zápalky, prišiel o mládežnícku klubovňu, až napokon odišiel za prácou s mládežou do Trnavy.

Druhým oceneným sa stal lekár, infektológ Peter Sabaka, ktorý počas pandémie ochorenia covid-19 zachraňoval ľudské životy v prvej línii a bol jedným z najviditeľnejších hlasov poskytujúcich verejnosti odborné informácie. Čelil preto rozsiahlej nenávisti, ktorá vstupovala až do osobného priestoru. Súdnymi procesmi sa rozhodol ukázať, že sloboda slova nemôže existovať bez zodpovednosti a rešpektu k iným, a tým posilniť práva aj iných obetí rozsiahlej nenávisti, ako i celé demokratické prostredie.

Tretie tohtoročné ocenenie udelila Rada Bielej vrany sociológovi, spisovateľovi, diplomatovi Martinovi Bútorovi za dlhodobý prínos. Ako vyzdvihli, bol kritickým hlasom už počas komunistického režimu. Počas revolúcie v Novembri '89 sa stal autorom mnohých jazykových symbolov a posolstiev občianskeho hnutia. Počas celého následného života ostal aktívnym občanom, dôležitým spoločenským hlasom a významne sa pričinil o ukotvenie SR v západných medzinárodných štruktúrach.

Laureátov 16. ročníka vybrala Rada Bielej vrany, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátorom ocenenia a širokou komunitou.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite