Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KDH kritizuje vystúpenie Kuffu v rámci úvodnej omše Trnavskej novény

.sita .slovensko

Štátny tajomník rezortu kultúry pri tejto príležitosti za ministerstvo verejne prisľúbil, že budú iniciovať intronizáciu Krista za kráľa Slovenska.

KDH kritizuje vystúpenie Kuffu v rámci úvodnej omše Trnavskej novény SITA/Diana Černak

kresťanskodemokratické hnutie (KDH) kritizuje zneužívanie ponúknutého priestoru na cirkevnej pôde na politickú sebaprezentáciu, aj na miešanie svojej politickej agendy a duchovného obsahu. Ako politický subjekt uviedol vo svojom stanovisku, nemali by to robiť ani politici, ktorí sa označujú za kresťanských.

„Z obsahového hľadiska vystúpenie štátneho tajomníka ministerstva kultúry na Trnavskej novéne nepovažujeme za šťastné, o čom svedčia aj reakcie mnohých prítomných, a nakoniec aj kritika vystúpenia zo strany KBS,“ uviedlo KDH. Kresťanskí demokrati tiež skonštatovali, že rozumné pôsobenie kresťanov v politike si predstavujú inak.

Kritika sa týka vystúpenia štátneho tajomníka Ministerstva kultúry (MK) SR Štefana Kuffu (nominant Slovenskej národnej strany). Ako informoval denník Postoj, Kuffa v rámci úvodnej omše Trnavskej novény celebrovanej apoštolským nunciom na Slovensku Nicolom Girasolim, dostal slovo od trnavského dekana Jozefa Galloviča, čo schválil i arcibiskup Ján Orosch. 

Štátny tajomník rezortu kultúry pri tejto príležitosti za ministerstvo verejne prisľúbil, že budú iniciovať intronizáciu Krista za kráľa Slovenska. Obrátil sa i na prítomných biskupov a poprosil ich o zasvätenie Slovenska Kristovi Kráľovi, a to za prítomnosti celej vlády i všetkých biskupov. V rámci jedenásťminútového príhovoru prisľúbil napríklad i zastavenie gender ideológie.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa od Kuffových slov dištancovala. V stanovisku, ktoré zverejnila na svojej webstránke uviedla, že chrám je miestom modlitby a nemal by v ňom byť priestor na apely rozdeľujúce veriacich. KBS tiež rozumie, že miešanie politickej agendy a duchovného slova vyvoláva nevôľu a negatívne reakcie. „Prajeme si, aby sa aj naďalej mohli veriaci schádzať na modlitbu pred obrazom Bohorodičky v Trnave i na iných miestach a s pokojom čerpať posilu do svojho života,“ uzavreli biskupi.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite