Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diskusia o programovom vyhlásení vlády bude pokračovať v stredu, prihlásených ostalo asi 40 rečníkov

.tasr .slovensko

Z členov vlády vystúpil okrem premiéra len minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Diskusia o programovom vyhlásení vlády bude pokračovať v stredu, prihlásených ostalo asi 40 rečníkov SITA/Milan Illík

poslanci Národnej rady (NR) SR budú v diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV) pokračovať v stredu (15. 11.) ráno od 9.00 h. Do diskusie ostalo písomne prihlásených ešte zhruba 40 rečníkov, po nich sa budú môcť poslanci hlásiť aj ústne.

Vládny program v utorok predložil poslancom premiér Robert Fico (Smer-SD) a požiadal o vyslovenie dôvery jeho vláde. Apeloval na dodržiavanie ústavy a medzinárodného práva. Vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Deklaroval, že vláda sa bude snažiť naplniť nádej občanov na lepší, pokojnejší a bezpečnejší život. Diskusii dominovali vystúpenia opozičných poslancov. Vládnemu programu vyčítali, že je málo konkrétny. Z členov vlády vystúpil okrem premiéra len minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

„Nemusíte sa obávať, že PVV nie je jasne zadefinované. Každý z nás veľmi dobre vie, čo sa pod ktorou vetou skrýva, a presne vieme, kedy s akým zákonom prídeme,“ povedal Taraba. Skonštatoval, že ak budú poslanci chcieť spolupracovať, bude priestor na vylepšovanie zákonov. „Nemusíte sa obávať, že nevieme, čo chceme,“ povedal poslancom s tým, že vláda bude riadiť krajinu efektívne a dobre.

Za viaceré krátkodobé ciele envirorezortu označil napríklad potrebu odstrániť problémy a nezrovnalosti, ktoré vznikli pri zmenách legislatívy v uplynulom volebnom období. Poukázal na negatívne dôsledky pre samosprávy aj na nedostatky v zákonoch. Kritizoval aj reformu národných parkov, vidí za tým snahu o realitný biznis.

Minister reagoval aj na výčitky opozície, že PVV obsahuje málo konkrétnych krokov. Poznamenal, že predchádzajúca vláda svoj program tvorila tak, že doň zaradila všetky predvolebné sľuby, a nepodarilo sa jej ich plniť. V rámci reakcie tiež poznamenal, že KDH malo možnosť byť súčasťou vlády a vedome sa rozhodlo byť v opozícii. Myslí si, že spoločne mohli vo vláde presadiť omnoho viac.

Vládnemu programu sa venovali aj parlamentné výbory. Zahraničný výbor odporučil plénu vládny program nepodporiť. Uznesením chce tiež výbor vyzvať vládu, aby odsúdila vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine, pokračovala v poskytovaní všestrannej pomoci Ukrajine aj v modernizácii slovenskej armády.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite