Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zahraničný výbor nepodporí programové vyhlásenie vlády, opozícia v ňom má väčšinu

.sita .slovensko

Informoval o tom podpredseda hnutia Progresívne Slovensko a člen zahraničného výboru Tomáš Valášek.

Zahraničný výbor nepodporí programové vyhlásenie vlády, opozícia v ňom má väčšinu SITA/Diana Černáková

zahraničný výbor nepodporí programové vyhlásenie vlády, opozícia v ňom má v tejto chvíli väčšinu. Informoval o tom podpredseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) a člen zahraničného výboru Tomáš Valášek s tým, že vyzvú vládu, aby formou uznesenia odsúdila vojenskú agresiu Ruska proti Ukrajine, a že bude pokračovať v poskytovaní všestrannej pomoci Ukrajine, a to vrátane vojenskej pomoci.

„Vládna koalícia má právo na iné zahraničnopolitické zmýšľanie, nemá však právo hazardovať s bezpečnosťou Slovenska,“ vyhlásil Valášek s tým, že ich odmietnutie v programovom vyhlásení čo i len pripustiť, že na východ od nás prebieha brutálna vojenská agresia Ruska voči Ukrajine, má praktické následky. „Vedie napríklad k tomu, že vláda zahmlieva, čo má byť cieľom ozbrojených síl, presúva pozornosť preč od prípravy na obranu Slovenska a Aliancie proti vojnovým hrozbám na iné úlohy,“ dodal Valášek s tým, že predkladaným uznesením chce PS vyzvať vládu, aby sa spamätala. 

Ako ďalej Valášek uviedol, Slovensko nie je hračka, ale krajina so 5,4 milióna ľuďmi, ktorí od vlády očakávajú, že sa postará o ich bezpečnosť. „Prestaňte preto, prosím, naháňať lacné politické body kopancami do Ukrajiny, a venujte sa hrozbe, ktorú ruské aktivity na Ukrajine a aj na území Slovenska predstavujú. Tak konajú zodpovedné vlády,“ doplnil Valášek.

Člen zahraničného výboru Ivan Štefunko (PS) vysvetlil, že rezolúcia vládu vyzýva k pokračovaniu v poskytovaní pomoci Ukrajine, ktorá je nutná na obranu proti agresii, a tiež umožnenie rekonštrukcie Ukrajiny. Štefunko pripomenul, že parlament vo februári minulého roka prijal uznesenie, ktoré jasne odsudzuje kroky Ruska ako protiprávne, a potvrdil, že Slovensko neuzná teritoriálne nároky Moskvy na ukrajinské územie. „Verím, že predstavitelia vlády tento záväzok dodržia,“ uzavrel Štefunko.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite