Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žilinka odňal prípad čurillovcov Krajskej prokuratúre Bratislava

.tasr .slovensko

Okrem odstránenia nezákonností v prípade avizuje aj vyvodenie zodpovednosti za porušenie povinností prokurátora.

Žilinka odňal prípad čurillovcov Krajskej prokuratúre Bratislava SITA/Branislav Bibel

generálny prokurátor Maroš Žilinka odňal prípad tzv. čurillovcov Krajskej prokuratúre Bratislava a pridelil ho Krajskej prokuratúre Trnava. Urobil tak pre zistené nezákonnosti, ich povahu a bezprostredný dosah na procesnú použiteľnosť vykonaných dôkazov. Okrem odstránenia nezákonností v prípade avizuje aj vyvodenie zodpovednosti za porušenie povinností prokurátora. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

„Bezprostredne nadriadení policajtov Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) v prebiehajúcom trestnom stíhaní mali procesné postavenie svedka a v takom postavení aj vypovedali, v dôsledku čoho mali byť pre zaujatosť vylúčení z rozhodovania o podaných sťažnostiach, “ zhodnotil Žilinka. 

Skonštatoval, že dozor vykonávajúci prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava na porušenia zákona zo strany bezprostredne nadriadených policajtov ÚIS nereagoval, nevykonal nápravu nezákonného stavu právnymi prostriedkami dozoru prokurátora a neodstránil nezákonnosť.

Generálny prokurátor dospel k zisteniam po preskúmaní zákonnosti konania a rozhodnutí o všetkých námietkach zaujatosti konajúceho vyšetrovateľa ÚIS podaných od vznesenia obvinenia vo veci trestne stíhaných príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry.

Žilinka zopakoval, že vždy bude trvať na napĺňaní a dôslednom rešpektovaní zásady trestného stíhania len zo zákonných dôvodov. Zdôraznil, že záujem zákonnosti musí byť nadradený akémukoľvek inému záujmu a podmienkou zákonného a spravodlivého rozhodnutia v každej veci môže byť len konanie pred orgánom, o nestrannosti ktorého nie sú žiadne pochybnosti. „Na porušenia zákona bude generálny prokurátor SR vždy nekompromisne reagovať, a to bez ohľadu na osobu obvineného, jej postavenie či spoločenský status, “dodal.

Z prípadu obvinených policajtov okolo Jána Č. bol z dôvodu zaujatosti vylúčený vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Michal Kulich. Obhajca obvinených Peter Kubina v tejto súvislosti navrhol, aby boli zrušené všetky Kulichove rozhodnutia v tejto veci vrátane vznesených obvinení. 

Generálny prokurátor uložil svojmu prvému námestníkovi, aby v trestnej veci proti obvineným príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry dôsledne preskúmal zákonnosť konania a rozhodnutí o námietkach zaujatosti konajúceho vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby, podaných od vznesenia obvinenia. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite