Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa prieskumu by prezidentské voľby vyhral Pellegrini

.sita .slovensko

Prieskum bol realizovaný od 2. do 7. novembra a simuloval prvé i druhé kolo prezidentských volieb.

Podľa prieskumu by prezidentské voľby vyhral Pellegrini SITA/Kancelária NR SR

ak by sa v súčasnosti konali prezidentské voľby, najväčšie šance na druhé kolo by mali predseda strany Hlas-SD a predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N. 

Prieskum bol realizovaný od 2. do 7. novembra a simuloval prvé i druhé kolo prezidentských volieb. Momentálne však ešte nie sú známi všetci kandidáti, ani samotný Pellegrini svoju kandidatúru oficiálne neohlásil. Prieskum skúmal i šance Štefana Harabina a Jána Kubiša, ktorí už svoju kandidatúru ohlásili, a tiež Roberta Mistríka, ktorý sa o prezidentský post uchádzal v predošlých voľbách, aj generálneho prokurátora Maroša Žilinku (o Žilinkovej kandidatúre sa v médiách dlhodobo špekuluje,pozn. SITA). V prvom kole volieb by podľa prieskumu zvíťazil Pellegrini, ktorého by určite volilo 19 percent respondentov. 

Pre ďalších 24 percent opýtaných by bol jedným z kandidátov a 41 percent by ho nikdy nevolilo. Korčokovi by svoj hlas určite odovzdalo 14 percent účastníkov prieskumu a jedným z kandidátov by bol pre 17 percent z nich. Rovnako ako v prípade Pellegriniho sa 41 percent respondentov vyjadrilo, že by ho nikdy nevolili a 28 percent z nich nevedelo odpovedať. U Pellegriniho odpoveď neviem zvolilo 16 percent opýtaných.

Na treťom mieste by sa umiestnil generálny prokurátor Žilinka, za ktorého by v prezidentských voľbách určite hlasovalo osem percent respondentov, pre ďalších 15 percent by bol jedným z ich kandidátov. Rovnako i Štefana Harabina by určite volilo osem percent účastníkov prieskumu a ako jedného z kandidátov ho zvažuje 12 percent z nich. U Harabina 63 percent respondentov, čo je najviac medzi účastníkmi prieskumu, uvádzalo, že by ho nikdy nevolili. Za Jána Kubiša by určite zahlasovali tri percentá respondentov a 16 percent by ho zvažovalo ako jedného zo svojich kandidátov. Mistríka by istotne volili dve percentá opýtaných a pre ďalších 17 percent by bol jedným z kandidátov.

Ak by sa v druhom kole prezidentských volieb stretli Pellegrini s Korčokom, podľa prieskumu by sa stal novým prezidentom Pellegrini, za ktorého by hlasovalo 40 percent opýtaných. Korčok by získal podporu od 26 percent voličov. Zároveň by v prípade postupu týchto dvoch kandidátov do druhého kola volieb 16 percent respondentov nešlo voliť a 18 percent nevedelo, komu by dalo svoj hlas. Ak by boli do úvahy braní len rozhodnutí voliči, Pellegrini by zvíťazil so 61-percentnou voličskou podporou, kým Korčoka by volilo 39 percent. V druhom kole by Pellegriniho podporilo 81 percent elektorátu jeho strany Hlas-SD, taktiež by ho volilo aj 77 percent voličov Smeru-SD a 64 percent podporovateľov Slovenskej národnej strany. Podporilo by ho aj 44 percent voličov hnutia Republika, 27 percent voličstva Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a pätina voličov hnutia Slovensko (pôvodne OĽaNO). Korčoka by najväčšmi podporovali voliči strany Sloboda a Solidarita, urobilo by tak 72 percent z nich. Nasleduje elektorát hnutia Progresívne Slovensko, v druhom kole by Korčok dostal hlas od 66 percent z nich. Podporililo by ho aj 62 percent voličov hnutia Slovensko a 47 percent priaznivcov KDH.

Ak by sa proti predsedovi Hlasu v druhom kole prezidentských volieb postavil Štefan Harabin, Pellegrini by zvíťazil so ziskom 45 percent hlasov, kým Harabina by volilo 13 percent opýtaných. V prípade takejto kombinácie by 28 percent účastníkov prieskumu nešlo voliť a 14 percent by nevedelo koho voliť. 

Pokiaľ by Pellegriniho vyzývateľom v druhom kole prezidentských volieb bol Mistrík, hlas by mu dalo 18 percent respondentov a voľby by aj v takomto prípade vyhral Pellegrini, ktorého by volilo 42 percent opýtaných. Zhodne po 20 percent respondentov by nešlo voliť, ani by nevedelo komu dať hlas. Ak by o prezidentské kreslo s Pellegrinim súperil Žilinka, Pellegriniho by podporilo 51 percent voličov, kým Žilinku 18. Nevolili by tri percentá respondentov, 28 percent uviedlo odpoveď neviem. V prípade stretu medzi Pellegrinim a Kubišom by v druhom kole prezidentských volieb vyhral Pellegrini so 49 percentami, Kubišovi by dalo hlas 19 percent voličov. Tri percentá respondentov by voliť nešli a 29 percent opýtaných nevedelo, koho by volili.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite