Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéf inšpekcie životného prostredia nemá potrebnú previerku, vláda ho odvolala

.tasr .slovensko

Končí s okamžitou platnosťou a bez uvedenia dôvodu.

Šéf inšpekcie životného prostredia nemá potrebnú previerku, vláda ho odvolala SITA/Milan Illík

riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Ján Jenčo nemá základnú bezpečnostnú previerku potrebnú na výkon funkcie. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. 

Generálny tajomník služobného úradu MŽP Marek Chovan mal Jenčovi vo štvrtok (2. 11.) oznámiť, že bude s okamžitou platnosťou odvolaný, a to bez uvedenia dôvodu, informoval šéf inšpekcie. Má však status chráneného oznamovateľa protispoločenskej činnosti a na základe toho musí s jeho odvolaním súhlasiť Úrad na ochranu oznamovateľov. „Zástupcovia ministerstva uviedli, že takýto súhlas im udelený nebol,“ povedal Jenčo.

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (SNS) vo videu na sociálnej sieti uviedol, že pod MŽP je jedna inštitúcia, pre ktorú je potrebná bezpečnostná previerka na stupni prísne tajné. Keďže jej šéf ju nemal, chceli ho z funkcie odvolať, no on im oznámil, že je oznamovateľom protispoločenskej činnosti. Status chráneného oznamovateľa je podľa Tarabu nadužívaný. Na vláde preto riešili, „aby zabetónovanie ľudí vo funkciách, ktorí nespĺňajú základnú požiadavku, nebolo možné“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite