Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred novou vládou stoja rôzne výzvy a úlohy, uviedla prezidentka

.sita .slovensko

Podľa hlavy štátu sme v situácii hlbokej spoločenskej nedôvery.

Pred novou vládou stoja rôzne výzvy a úlohy, uviedla prezidentka SITA/Milan Illík

prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom prejave pri príležitosti menovania novej vlády pripomenula, že tak ako vláda, ktorá vzišla z volieb v roku 2020 a predčasne skončila, i nový kabinet čelí rôznym výzvam a úlohám. Poukázala na to, že pred nimi stoja vysoké ceny energií, ozdravovanie verejných financií pri zachovaní sociálnych štandardov či zvyšovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti i úrovne školstva, ale tiež napĺňanie míľnikov plánu obnovy. Hlava štátu uvítala uistenie nového kabinetu o pokračovaní členstva Slovenska v Severoatlantickej aliancii i v Európskej únii. Poznamenala, že čím silnejšie budú tieto organizácie, aj pričinením Slovenska, tým väčšmi z nich Slovenská republika bude profitovať. Verí tiež, že noví ministri a ministerky budú pokračovať v dobrej susedskej politike voči všetkým susedným štátom Slovenska.

Hlava štátu dodala, že ústava jej ukladá povinnosť zaistiť riadny chod ústavných orgánov. Občania podľa nej demokraticky vyjadrili svoju vôľu a jej úlohou je rešpektovať volebné výsledky a menovať vládu, ktorá splní podmienky pre riadne fungovanie. „Dnes nepreberáte iba moc, dnes preberáte, prirodzene, aj zodpovednosť. Za republiku, za jej obyvateľov. Preberáte vládu nad Slovenskou republikou v tridsiatom roku jej samostatného fungovania, teda po tridsiatich rokoch nášho spoločného úsilia o budovanie štátu," obrátila sa na nových ministrov a ministerky. Poznamenala tiež, že ide o spoločné úsilie vlád pred nimi, občianskej spoločnosti i súkromného sektora. „Jednoducho, ide o naše spoločné dielo," dodala.

Prezidentka pripomenula, že nemálo členov novej vlády má bohaté politické skúsenosti. „Históriu tejto vlády však začínate tvoriť dnes a je len na Vás, aký príbeh svojimi krokmi a rozhodnutiami napíšete," povedala. Novej vláde pripomenula i to, že vláda je tu pre vyše päť miliónov občanov a mali by ukázať záujem zastupovať a reprezentovať všetkých. „Dôležité je preto aj jasné uistenie, že v dôstojnosti a právach sú si rovní aj príslušníci menšín, a že výkon spravodlivosti má mať plynulý priechod. Lebo ochrana demokracie a spoločenský zmier ďaleko presahujú horizonty volieb aj volebných cyklov a prevyšujú našu rozdielnosť," vyjadrila sa Čaputová.

Podľa hlavy štátu sme v situácii hlbokej spoločenskej nedôvery. Časť občanov by podľa nej bola sklamaná a mali by obavy bez ohľadu na to, akú vládu by dnes vymenovala. „Je to zároveň aj príležitosť, lebo to, čo veľmi potrebujeme je posilnenie spoločenskej súdržnosti. Nehovorím o naivnom súhlase alebo neúprimnej zhode," povedala s tým, že k demokracii prirodzene patria rozdielnosti. Podľa nej ide o príležitosť prispieť svojou komunikáciou a krokmi k rešpektu i profesionálnej spolupráci. Dodala, že si praje úspešnosť vlády, každej, lebo vtedy bude prospešná pre ľudí i krajinu.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vymenovala novú vládu. Z pozície predsedu povedie nový kabinet líder strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite