Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vládny letecký špeciál privezie z Izraela štvrtú skupinu občanov Slovenska aj ľudí z iných štátov

.sita .slovensko

Štvrtým repatriačným letom sa v sobotu vrátia z Izraela domov ďalší slovenskí občania.

Vládny letecký špeciál privezie z Izraela štvrtú skupinu občanov Slovenska aj ľudí z iných štátov SITA/Diana Černak

vládny špeciál Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR s kapacitou zhruba 90 miest odletel ráno po nich do Tel Avivu. So 46 krajanmi aj 44 občanmi viacerých iných štátov na palube plánuje pristáť na domovskom Letisku M. R. Štefánika v Bratislave popoludní približne o 15:30.

Podľa ministerstva vnútra v poslednom repatriačnom lete ponúklo Slovensko voľné miesta ostatným štátom na prepravu ich občanov z konfliktom postihnutého regiónu. Ide o prvú operáciu modulu leteckej evakuácie EURACARE - Flight & Shelter, ktorý počas nedávneho cvičenia v septembri získal certifikáciu mechanizmu Európskej Únie v oblasti civilnej ochrany. Ministerstvo vnútra si vďaka tomu uplatní refundáciu 75 % nákladov na tento let z prostriedkov Európskej komisie.

Od stredy do piatka prišlo troma mimoriadnymi letmi z krajiny vo vojnovom stave viac ako 260 občanov Slovenska. Boli medzi nimi turisti a pútnici rôzneho veku, ale aj individuálni cestujúci, či občania dlhodobo žijúci v Izraeli. Slováci, podobne ako občania iných štátov, sa vracajú domov pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu v Izraeli po teroristických útokoch palestínskeho Hamasu z minulej soboty. Návrat im skomplikovalo následné zrušenie mnohých pravidelných letov z a do krajiny. Aj túto sobotu sú z Letiska Bena Guriona v Tel Avive zrušené tri desiatky odletov, väčšina však funguje.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR evidovalo na začiatku vojnového stavu v Izraeli približne 500 občanov SR. „Časť občanov sa rozhodla zostať v krajine, mnohí občania opustili krajinu individuálne," uviedol rezort diplomacie. Zopakoval, že neodporúča do Izraela cestovať. Pre zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela tento týždeň sprísnil cestovné odporúčanie na 3. stupeň - teda necestovať do krajiny. „V súčasnosti Izrael rozhodne nie je vhodná destinácia na púť, turistiku či dovolenku," znova upozornilo ministerstvo zahraničia.

„Všetci naši pútnici, ktorí sa v čase vypuknutia konfliktu nachádzali na púti vo Svätej zemi, sú v bezpečí svojho domova," potvrdila na sociálnej sieti cestovná kancelária Awertour. „Aktuálne zabezpečujeme dopravu batožiny zo Svätej zeme na Slovensko a následne jej doručenie," dodala s tým, že všetkých bude postupne kontaktovať. Cestovka poďakovala pútnikom za dôveru, pochopenie a trpezlivosť pri zabezpečovaní odletu domov, sprievodcom, ktorí im boli pri neplánovane predĺženom pobyte oporou, ako aj slovenskému veľvyslanectvu v Izraeli a ministerstvu zahraničných vecí na čele s Miroslavom Wlachovským za pomoc pri bezpečnom návrate pútnikov späť na Slovensko. „Boli sme s manželom vo Svätej zemi, keď sa začali nepokoje. Vďaka nášmu sprievodcovi otcovi Michalovi Pitoniakovi sme v pokoji prežili celú púť a absolvovali sme celý program púte," opísala jedna z účastníčok Edita Tatárova

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite