Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Michal Šimečka ponúkol Pellegrinimu post predsedu vlády

.redakcia .slovensko

Prinášame vám stanovisko predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku k aktuálnym rokovaniam o možných koalíciách.

Michal Šimečka ponúkol Pellegrinimu post predsedu vlády SITA/Jana Birošová

prisľúbil som, že vás budem priebežne informovať o priebehu rokovaní - v maximálnej miere, aká je možná. Chcem vám preto potvrdiť, že naďalej komunikujeme na všetkých úrovniach s predstaviteľmi strán, ktoré by mohli zložiť štvorkoalíciu. Všetko aktuálne stojí na strane Hlas, ktorá sa má vyjadriť k našej ponuke.

Petrovi Pellegrinimu sme dali celkom bezprecedentnú ponuku zastávať post premiéra, napriek tomu, že PS dosiahlo lepší volebný výsledok a silnejší mandát. Pokiaľ vieme, takúto ponuku mu Robert Fico nedokázal dať.

Veľký posun sa nám podaril aj v rokovaniach s KDH. Chcem ešte raz oceniť jasné rozhodnutie ich predsedníctva o vylúčení Smeru a pokračovať v rozhovoroch s PS a inými stranami potenciálnej štvorkoalície. Za to by som chcel poďakovať pánovi predsedovi Majerskému, ale aj ďalším predstaviteľom KDH, s ktorými sme v kontakte.

Som si istý, že s KDH by sme sa vedeli dohodnúť a boli by sme stabilnou súčasťou možnej štvorkoalície. Aj včera sme mali s pánom Majerským konštruktívne stretnutie, z ktorého bola jasná ochota ďalej jednať aj s Petrom Pellegrinim.

Peter Pellegrini má všetky tieto informácie k dispozícii. Má verejnú ponuku stať sa premiérom. Dostal ponuku, ktorá by stranu Hlas v budúcej vláde postavila na roveň PS - počtom aj silou ministerstiev. Tlmočili sme mu dokonca aj ochotu rokovať o obsadení ministerstva vnútra - napríklad o scenári, že post by obsadila iná koaličná strana ako PS a Hlas, alebo niektorá z nezávislých osobností, na ktorej by bola v štvorkoalícii zhoda.

Tieto informácie má pán predseda už niekoľko dní. Reakciu prisľúbil. Zostáva nám veriť, že predošlé rozhovory myslel úprimne a využije čas, ktorého je ešte dosť, aby rokoval aj s predstaviteľmi štvorkoalície.

 My sme na to maximálne pripravení.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite