Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Východné Slovensko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 4,9

.tasr .slovensko

Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Východné Slovensko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 4,9

zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Bolo v hĺbke 17,8 kilometra. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR s odvolaním sa na Oddelenie seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktoré manuálne interpretovalo prvotné automatické dáta.

„Situáciu monitorujeme a sme v kontakte s oddelením seizmológie SAV a s prednostami príslušných okresných úradov, “ uviedol rezort s tým, že Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR zatiaľ neeviduje následky na živote a zdraví, ani závažnejšie materiálne škody. V oblasti sú však hlásené výpadky elektrickej energie v dôsledku strhnutých elektrických vedení.

Ministerstvo je v kontakte aj s jadrovými elektrárňami Jaslovské Bohunice a Mochovce, ktoré fungujú v normálnom režime. „Občanov vyzývame, aby zachovali pokoj a kontaktovali čísla tiesňového volania v tejto súvislosti len v prípade, keď je to nutné, “uviedol rezort. Obyvateľom dotknutých miest a obcí odporúča skontrolovať rozvody plynu cez poverené osoby.

Východ Slovenska zasiahlo v pondelok o 20.23 h zemetrasenie. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia seizmológie SAV Kristián Csicsay. Otrasy bolo podľa svedkov, ktorí sa ozvali TASR, cítiť na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji. Ľudia cítili ako sa trasie zem, nábytok či poháre. Niektorí evidujú popukané steny, popadanú omietku, porozbíjané obrazy, zrkadlá zo stien či vázy.

„Boli to silné otrasy, máme hlásených veľa škôd – popraskané múry, poškodený kostol. Odtrhlo nám loď z brehu, ktorá už bola zazimovaná,“ povedal pre TASR starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ. Na Domaši sa výletná loď Bohemia zrejme v dôsledku zemetrasenia uvoľnila, hasičom sa ju však podarilo ukotviť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite