Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zahraničné agentúry: Ficovo víťazstvo môže ohroziť krehkú jednotu EÚ pri Ukrajine

.tasr .slovensko

Obávajú sa odklonu smerom k Orbánovi a Poľsku.

Zahraničné agentúry: Ficovo víťazstvo môže ohroziť krehkú jednotu EÚ pri Ukrajine sita/AP Photo/Darko Bandic

v protiklade s prvými odhadmi exit polls zvíťazila v parlamentných voľbách na Slovensku strana bývalého premiéra Roberta Fica, nebude však pre neho jednoduché sformovať koalíciu s dostatočnou väčšinou potrebnou na ovládnutie parlamentu, všíma si v reakcii na hlasovanie agentúra DPA. Na výsledky slovenských parlamentných volieb v nedeľu reagovali i ďalšie svetové tlačové agentúry, informuje TASR.

DPA zároveň vyzdvihla skutočnosť, že na druhom mieste skončila strana Progresívne Slovensko (PS), ktorá v parlamente doposiaľ zastúpená nebola. Pripomenula tiež, že Fico pred voľbami ohlásil zastavenie dodávok zbraní susednej Ukrajine.

Podľa agentúry AP boli voľby na Slovensku testom podpory pre Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii a víťazstvo Fica. Agentúra dodáva, že by to mohlo ohroziť krehkú jednotu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii (NATO).

Ficovi kritici sa podľa AP obávajú, že jeho návrat k moci by mohol viesť k odklonu Slovenska od jeho súčasného kurzu na cestu, ktorou ide Maďarsko pod vládou premiéra Viktora Orbána, a v menšom rozsahu aj Poľsko za vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Agentúra AFP konštatuje, že vláda zostavená Ficom môže radikálne zmeniť slovenskú zahraničnú politiku.

Podľa Reuters sa vláda vedená Ficom môže pripojiť k Maďarsku v spochybňovaní konsenzu EÚ ohľadne podpory Ukrajiny v čase, keď sa Únia usiluje udržať jednotu v odpore proti ruskej invázii. Signalizovalo by to aj ďalší posun v regióne proti politickému liberalizmu, ktorý sa môže ešte posilniť v prípade, že konzervatívna PiS vyhrá tento mesiac voľby v Poľsku.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite