Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

VOĽBY 2023 ONLINE: Voľby vyhral Smer. Fico už hovorí o personálnych zmenách v OČTK

.tasr .sita .redakcia .slovensko

Tu nájdete najnovšie informácie o aktuálnych voľbách do parlamentu.

VOĽBY 2023 ONLINE: Voľby vyhral Smer. Fico už hovorí o personálnych zmenách v OČTK SITA/AP Photo/Petr David Josek Robert Fico vystupuje po víťazných voľbách z limuzíny.

aktuálne informácie: 

  • Fico avizuje personálne zmeny v polícii a prokuratúre
  • KDH nevylučuje vládu so Smerom
  • Matovič tvrdí, že pôjde do opozície
  • Šimečka chce urobiť všetko, aby sa k moci nedostal Fico
  • v Bratislave vyhralo PS, hlavné mesto zachránilo aj SaS
  • vo voľbách vedie Ficov Smer, nasleduje PS a Hlas
  • do parlamentu sa dostali aj  OĽaNO, SaS, KDH a SNS
  • Republika sa do parlamentu nedostala

17:35 Szijjártó: V SR je šanca, aby vznikla opäť stabilná vláda

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó vyjadril v nedeľu v súvislosti s parlamentnými voľbami na Slovensku radosť z toho, že „ľudia v nespochybniteľne demokratických voľbách rozhodli jasne“. Šéf maďarskej diplomacie na Facebooku napísal, že výsledky volieb otvárajú šancu na to, aby na Slovensku opäť vznikla stabilná vláda a aby sa ďalej rozvíjali slovensko-maďarské vzťahy, informuje spravodajca TASR v Budapešti. 

„Všetky úspechy, ktoré v posledných rokoch pomohli vzťahom medzi oboma krajinami - ako napríklad výstavba mostov či otvorenie hraničných priechodov, sú výsledkom dohôd uzavretých s bývalou vládou Roberta Fica,“ zdôraznil maďarský minister.

Szijjártó ďalej podčiarkol, že o vojne, migrácii a rodových otázkach uvažuje Fico rovnako ako Maďarsko. „Jeho víťazstvo ponúka vážnu šancu na posilnenie spojenectva v rámci Vyšehradskej štvorky (V4)“, dodal. „Blahoželáme a prajeme veľa úspechov!“ dodal Szijjártó po slovensky na záver svojho statusu.

Víťazom sobotňajších predčasných parlamentných volieb na Slovensku sa stal Smer-SD so ziskom 22,94 percenta hlasov. Nasleduje Progresívne Slovensko so 17,96 percentami a Hlas-SD, ktorý získal 14,7 percenta. Do parlamentu sa dostali aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí a tiež KDH, SaS a SNS. Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta.

17:30 Najvyššiu volebnú účasť zaznamenali v Bratislavskom kraji

Najvyššiu volebnú účasť evidovali počas sobotných (30. 9.) parlamentných volieb v Bratislavskom kraji. Prišlo tam voliť 74,46 percenta ľudí. Najnižšiu účasť zaznamenali v Košickom kraji, kde prišlo k urnám 60,78 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

V Žilinskom kraji prišlo voliť 73 percent občanov. V rebríčku volebnej účasti nasleduje Trenčiansky kraj (72,5 percenta). Menej ako 70 percent voličov sa zúčastnilo na voľbách v Trnavskom kraji (67,8 percenta), Prešovskom kraji (66,67 percenta), v Nitrianskom kraji (66,19 percenta) a Banskobystrickom kraji (64,38 percenta).

Z hľadiska okresov zaznamenali najvyššiu účasť v okrese Senec, kde prišlo hlasovať 77 percent voličov. Najnižší podiel evidujú v Rimavskej Sobote s 53-percentnou účasťou. Celková volebná účasť dosiahla 68,51 percenta, voliť prišlo vyše troch miliónov ľudí.

17:15 Ódor: Ľudia demokraticky rozhodli a ja ich voľbu plne rešpektujem

Predseda vlády Ľudovít Ódor rešpektuje voľbu ľudí na Slovensku, ktorí sa podľa neho demokraticky a slobodne rozhodli. TASR o tom informoval jeho hovorca Peter Majer s tým, že premiér považuje výsledok predčasných parlamentných volieb za zrkadlo našej spoločnosti.

„Je potrebné, aby sme sa doň všetci spoločne, úprimne a hlboko pozreli a položili si spoločne otázku, akou krajinou sme. Odpoveď sa, pochopiteľne, nemusí, nemôže a ani nebude páčiť všetkým,“ zdôraznil Ódor. 

Predseda vlády pogratuloval politickým stranám, ktoré budú mať príležitosť zastupovať voličov v Národnej rade SR. Chce však veriť, že akákoľvek budúca vláda urobí všetko potrebné a nevyhnutné pre pokoj na Slovensku a pre úspech krajiny.

Ódor sa taktiež poďakoval všetkým občanom, ktorí prišli voliť. „Všetkým, ktorým záleží na osude Slovenska, čo si veľmi vážim. Nebolo vás málo,“ uviedol. Poďakoval sa tiež všetkým, ktorí sa podieľali na priebehu volieb, vrátane predsedov a členov volebných komisií, policajtov zodpovedných za bezpečnosť a tých, ktorí hlasy sčítavali, vyhodnocovali a zabezpečovali plynulý chod informačných systémov. 

16:15 Víťazom volieb je Smer-SD, výsledky potvrdila štátna komisia

Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stala strana Smer-SD, ktorá v sobotnom (30. 9.) celonárodnom hlasovaní získala 22,94 percenta hlasov, čo jej prinieslo 42 kresiel v parlamente. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta, hlasovalo 3.007.123 voličov.

SITA/Milan Illík

„Volebný prah prekročilo šesť politických strán a jedna koalícia,“ priblížil predseda štátnej komisie Ladislav Orosz. Prepadlo 16,5 percenta hlasov. Nárok na štátny príspevok za voľby má deväť kandidujúcich subjektov, ktoré prekročili trojpercentnú hranicu.

Na druhom mieste skončilo Progresívne Slovensko so 17,96 percenta so ziskom 32 poslaneckých mandátov. Za ním nasleduje Hlas-SD (14,7 percenta) s 27 poslaneckými kreslami. Do parlamentu sa dostala aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí (8,89 percenta), ktorá obsadí v parlamente 16 poslaneckých miest. KDH získalo 6,82 percenta hlasov a v parlamente bude mať 12 poslancov, za ním nasleduje strana SaS (6,32 percenta), ktorá bude mať 11 poslancov. Do parlamentu sa dostala aj SNS (5,62 percenta), ktorá získala desať poslaneckých miest.

Tesne pred bránami parlamentu ostala Republika so ziskom 4,75 percenta a Aliancia so 4,38 percenta. Pod troma percentami hlasov sú Demokrati (2,93 percenta) a Sme rodina (2,21 percenta).

Ďalšie politické subjekty získali menej ako jedno percento hlasov - ĽSNS (0,84 percenta), KSS (0,33 percenta), Pirátska strana (0,31 percenta), Modrí, Most-Híd (0,26 percenta), strany okolo Maďarského fóra (0,11 percenta), MySlovensko (0,09 percenta), Karma (0,08 percenta), Spoločne občania Slovenska (0,08 percenta), Srdce - SNJ (0,07 percenta), Princíp (0,06 percenta), Spravodlivosť (0,04 percenta), Slovenské hnutie obrody (0,04 percenta), Vlastenecký blok (0,04 percenta), SDKÚ-DS (0,02 percenta).

16:00 Medzi voličmi v hlavnom meste vyhralo PS

Voliči, hlasujúci v hlavnom meste Bratislava, preferovali najviac PS. Hnutie volilo 33,95 percenta z nich. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotňajších (30. 9.) volieb do Národnej rady SR, ktoré v nedeľu potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Druhý Smer-SD získal 17,49 percenta hlasov. Treťou najčastejšie volenou stranou v Bratislave bola SaS, získala 13,78 percenta hlasov. Hlas-SD volilo 9,36 percenta voličov, OĽANO a priatelia 5,36 percenta.

boris németh

Ostatné strany získali v Bratislave menej ako päť percent hlasov. KDH dosiahlo identický výsledok ako v rámci celého Bratislavského kraja – 4,9 percenta. Demokrati získali 4,58 a SNS 4,10 percenta. Nad jedno percento sa v Bratislave dostali ešte Republika (2,66 percenta) a Sme rodina (1,49 percenta).

Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stala strana Smer-SD, ktorá získala 22,94 percenta hlasov, čo jej prinieslo 42 kresiel v parlamente. Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta, hlasovalo 3.007.123 voličov.

15:15 Prezidentka poverí Smer-SD zostavením vlády v pondelok

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok (2. 10.) poverí víťaza volieb, stranu Smer-SD zostavením vlády. Zároveň je pripravená informovať lídrov strán o svojom postupe. Informovala o tom na sociálnej sieti.

„Verím, že politické strany, ktoré získali vo voľbách dôveru verejnosti, si uvedomujú svoj diel zodpovednosti a budú sa ich snažiť zmierniť. Najväčšiu zodpovednosť za budúci vývoj, samozrejme, nesie víťaz volieb, pretože vzbudil najväčšie očakávania vo verejnosti, a je dôležité, aby ich napĺňal v prospech všetkých občanov Slovenska,“ povedala Čaputová.

Predčasné parlamentné voľby boli podľa nej slobodné, demokratické a vytvorili reálny obraz spoločnosti. Vysoká volebná účasť svedčí o tom, že budúcnosť Slovenska nie je ľuďom ľahostajná, skonštatovala. Poukázala na to, že úsilie o spravodlivú, demokratickú a dobre spravovanú spoločnosť bude pokračovať aj po voľbách. „Predvolebná kampaň, ktorá sa už, našťastie, skončila, vytvorila rany na spoločenskej atmosfére, na vzťahoch medzi ľuďmi a na celkovej dôvere v politiku a demokraciu,“ podotkla prezidentka.

Víťazom predčasných parlamentných volieb sa stal Smer-SD. Nasleduje Progresívne Slovensko a Hlas-SD. Do parlamentných lavíc sa dostali aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí a tiež KDH, SaS a SNS.

15:00 Volebná účasť dosiahla 68,5 percenta

Na sobotňajších parlamentných voľbách sa zúčastnilo 3 007 123 oprávnených voličov, čo predstavuje účasť na úrovni 68,51 percenta. Vyplýva to z informácii, ktoré dnes na tlačovej konferencii zverejnili Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán a Štatistický úrad SR. Z informácii zároveň vyplývať, že do parlamentu sa prebojovalo sedem politických subjektov.

Na prvom mieste skončil Smer-SD so ziskom 22,94 percenta hlasov. Nasledujú Progresívne Slovensko (17,96 %), Hlas-SD (14,70%), koalícia OĽaNO a priatelia (8,89 %), KDH (6,82 %), SaS (6,32 %) a SNS (5,62 %). Na základe výsledkov volieb získal Smer-SD v zákonodarnom zbore 42 kresiel, Progresívne Slovensko 32, Hlas-SD 27, OĽaNO 16, KDH 12, SaS 11 a SNS 10 mandátov. Smer celkovo zvíťazil v 58 okresoch a Progresívne Slovensko v 12. V troch okresoch zvíťazilo KDH a v ďalších troch strana Aliancia.

Najviac preferenčných hlasov získal vo voľbách šéf Smeru-SD Robert Fico (531 528), nasledujú predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini (337 976), líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka (303 423), exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD, 263 045 hlasov) a Ľuboš Blaha (Smer-SD, 220 478 hlasov).

13:55 Smer-SD je pripravený na personálne zmeny v OČTK

Smer-SD je pripravený na personálne zmeny v orgánoch činných v trestnom konaní (OČTK). Cieľom strany však nie je robiť zmeny v základnej infraštruktúre týchto orgánov. Uviedol to predseda strany Robert Fico na nedeľnej tlačovej konferencii. Problém vidí v politických nomináciách na rôzne pozície, napríklad vo vedení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

„Nepamätám si, že by niekto zo Smeru-SD hovoril o rušení Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a ÚŠP,“ reagoval Fico na otázky o zmenách v štruktúre OČTK. Poukázal pritom na vyjadrenia Hlasu-SD, ktorý avizoval možnú reformu týchto orgánov. „My sme pripravení na výmenu ľudí,“ dodal Fico s tým, že vo svojich funkciách v OČTK nemôžu niektorí ľudia ostať. Poukázal na rôzne obvinenia a kauzy. „Nikto ich nebude zatvárať, to je vec OČTK,“ deklaroval.

13:50 Smer-SD nevidí dôvod na rokovania o vláde, kým nedostane poverenie

Smer-SD nevidí dôvod na rokovania o zostavení vlády, kým nedostane poverenie od prezidentky Zuzany Čaputovej. Informoval o tom v nedeľu predseda strany Robert Fico s tým, že čakajú telefonát od hlavy štátu. Najbližšie dva týždne chce Fico rokovať s ostatnými stranami o programoch. Až po dohode sa podľa neho možno baviť o zostavovaní vlády. Podotkol, že ako líder víťaznej strany sa bude uchádzať o post predsedu vlády.

sita/AP Photo/Darko Bandic

„Budeme sedieť na centrále Smeru-SD, budeme čakať na telefonát od prezidentky. Pokiaľ nepríde poverenie na zostavenie vlády, nevidíme dôvod, aby sme viedli rokovania,“ uviedol Fico. Verejnosť poprosil o trpezlivosť.  „Slovensko potrebuje upokojiť situáciu,“ doplnil a poukázal na atmosféru v spoločnosti. Aj preto si myslí, že by bolo dobré nechať stranám dva týždne na rokovania o programoch, nech sa stretnú subjekty, ktoré majú šancu zostaviť vládu a nech v pokoji rokujú o programových prioritách. Dodal, že až po dohode na vládnom programe vidí priestor na zostavovanie vlády a na diskusiu o jednotlivých personálnych nomináciách.

11:50 Zahraniční Slováci volili najčastejšie Progresívne Slovensko

Slováci, ktorí hlasovali poštou zo zahraničia, odovzdali najviac hlasov Progresívnemu Slovensku. Hnutie získalo 35.701 hlasov, teda 61,7 percenta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

boris németh

Druhú najvyššiu podporu medzi zahraničnými Slovákmi mala SaS s 6252 hlasmi (10,8 percenta). Smer-SD bol tretí so ziskom 3531 hlasov (6,1 percenta).

Koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí získala z cudziny 2208 hlasov (3,81 percenta). Za SNS hlasovalo 2197 voličov (3,79 percenta), KDH volilo 1920 ľudí (3,31 percenta). Republika oslovila 1852 voličov (3,2 percenta).        

V poradí ďalej nasledujú Demokrati s 1448 hlasmi (2,5 percenta), Hlas-SD s 1428 hlasmi (2,46 percenta). Menej ako percento voličov zo zahraničia volilo hnutie Sme rodina (0,55 percenta), Aliancia (0,47 percenta), ĽSNS (0,38 percenta), Modrí, Most-Híd (0,34 percenta). Ďalšie strany získali menej ako 100 hlasov.

Zo zahraničia hlasovalo poštou v parlamentných voľbách rekordných 58.779 voličov.

11:00 Predseda KDH Majerský nevylúčil spoluprácu so Smerom

Predseda KDH Milan Majerský si vie predstaviť aj prípadnú koalíciu s Progresívnym Slovenskom (PS) a SaS, no pripomenul červené čiary, ktoré si KDH nakreslilo. Vyhlásil, že nemôže zradiť voličov hnutia. Na otázku o prípadnej spolupráci so Smerom-SD reagoval, že postoj musí odsúhlasiť celoslovenská rada KDH. Tá by mala zasadnúť o dva týždne.

„Musím rešpektovať, ako predseda KDH, rozhodnutie celoslovenskej rady,“ reagoval Majerský na otázky o povolebnej spolupráci a koalícii so Smerom-SD. Nechce robiť predčasné závery o tom, čo by pre hnutie znamenala spolupráca s touto stranou.

10:30 Demokrati sú z výsledkov sklamaní, kampaň vyhodnotia v predsedníctve

Demokrati Eduarda Hegera sú sklamaní z výsledkov predčasných parlamentných volieb, neúspech a kampaň bude vyhodnocovať predsedníctvo. Strana chce však ďalej pokračovať v politickej práci a kontrolovať kroky novej vlády. Uviedol to predseda strany Eduard Heger na nedeľnej tlačovej konferencii.

Heger pripomenul, že počas kampane upozorňovali na hrozbu vlády Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS. Teraz je to podľa jeho slov realita. O tom, prečo dosiahli taký nízky výsledok, podľa Hegerových slov diskutovali a budú o tom hovoriť aj v predsedníctve, kde si vyhodnotia priebeh kampane. „Sme štandardná strana. Zanalyzujeme si to a potom budeme komunikovať,“ uviedol. Zatiaľ nepovedal, či bude strana meniť svojho lídra.

10:20 Matovič odchádza do opozície

Koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia (KÚ) a Za ľudí nebude súčasťou novej vlády, ale pôjde do opozície. Uviedol to pred médiami líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič s tým, že iná kombinácia neexistuje. S „mafiou“ kolaborovať nechce.

10:15 Pellegrini bude rokovať s každým, kto ho pozve

Strana Hlas-SD bude rokovať o povolebnej spolupráci s každým, kto ju pozve. Vyhlásil to líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Za podmienky si stanovuje priority zo svojho programu. „Počkáme si, kto dostane poverenie na zostavenie vlády. Budeme rokovať s každým, kto nás na rokovanie pozve. To, ako dopadnú rokovania, je druhá vec,“ povedal médiám.

Pellegriniho ešte nikto nekontaktoval, rokovania by sa mohli začať až v pondelok (2. 10.). Pellegrini si myslí, že sa dajú funkcie podeliť aj tak, aby dvaja bývalí premiéri nemuseli sedieť spolu v jednej vláde, ale každý mohol zastávať dôstojnú ústavnú funkciu. Napríklad by mohlo ísť o funkciu predsedu parlamentu. „To ukážu až rokovania,“ povedal na margo delenia si funkcií.

sita/milan lllík

Za dôležité považuje dosiahnuť programový prienik. „Išli sme do volieb s politikou silného štátu, presadenia väčšieho vplyvu v strategických energetických podnikoch, zasiahnutia do cenovej politiky pri potravinách, seniorom plnohodnotný 13. dôchodok, veľký národný plán odstránenia regionálnych rozdielov a investície do jednotlivých častí Slovenska. To sú tie podmienky, s ktorými budeme na rokovania chodiť,“ vyhlásil.

9:40 Najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj nesie víťaz volieb, vraví prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje výsledky volieb ako prejav vyslovenej dôvery voličov. Najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj nesie podľa nej víťaz volieb. TASR jej stanovisko poskytol hovorca Martin Strižinec.

„Ďakujem všetkým občanom, ktorí sa zúčastnili na voľbách. Výsledky volieb rešpektujem ako prejav vyslovenej dôvery voličov a víťaznej strane Smer blahoželám. Rovnako blahoželám aj všetkým ostatným politickým stranám, ktoré budú mať zastúpenie v parlamente,“ uviedla prezidentka.

Poukázala na to, že víťaz volieb nesie najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj, keďže vzbudil najväčšie očakávania verejnosti. „Je teraz dôležité, aby ich napĺňal v prospech nás všetkých, v prospech Slovenska,“ doplnila.

Parlamentné voľby vyhral podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR Smer-SD. Do parlamentu sa dostanú aj Progresívne Slovensko, Hlas-SD, OĽANO a priatelia, KDH, SaS a SNS.

9:35 Šimečka: Urobíme všetko pre to, aby R. Fico nevládol

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) chce urobiť všetko pre to, aby nevládol šéf Smeru-SD Robert Fico, hoci víťazstvo Smeru-SD v parlamentných voľbách rešpektuje. Vyhlásil to šéf PS Michal Šimečka na nedeľnej tlačovej konferencii. Existujú podľa neho dve možné koalície, jedna vedená Smerom-SD, druhá by pozostávala z PS a ďalších partnerov. Rozhodujúce podľa Šimečku bude, ako sa k výsledkom postaví Hlas-SD. Myslí si, že Hlas-SD stojí pred civilizačnou voľbou.

Šimečka si myslí, že koalícia, v ktorej by bolo PS, by mohla mať viac mandátov ako koalícia vedená Smerom-SD. Odráža sa od postojov strán, keď napríklad KDH vylúčilo Smer-SD. „Rozhodujúce bude, ako sa k tomu postaví strana Hlas-SD, ako sa rozhodne, je to civilizačná voľba. V tejto chvíli pred ňou stojí strana Hlas-SD,“ skonštatoval. PS bude bude zaujímať aj postoj hnutia OĽANO a priatelia. „Ako oni chcú dopomôcť, aby nevládol Robert Fico a Andrej Danko,“ doplnil.

V najbližších dňoch sa bude Šimečka neformálne stretávať s lídrami strán, ktorých PS dopredu nevylúčilo. Hnutie vylúčilo z povolebnej spolupráce Smer-SD a extrémistov. Víťazstvo Smeru-SD považuje za veľmi zlú správu pre Slovensko. „Ešte horšia by bola, ak by sa Smeru podarilo zostaviť vládu. Ak sa to udeje tak, ako prezidentka pred voľbami avizovala, poverenie na zostavenie vlády dostane Robert Fico. Práve preto naším cieľom stále zostáva a urobíme všetko preto, aby sa to nestalo a aby Robert Fico nevládol,“ vyhlásil Šimečka.

Šéf PS sa poďakoval voličom za hlasy, váži si vysokú dôveru. „Vyše pol milióna hlasov, to je najviac, kedy liberálna strana v moderných dejinách Slovenska získala,“ skonštatoval. Sľubuje, že s mandátom bude hnutie nakladať maximálne zodpovedne a vážne.

9:30 Marian Jaslovský: Zákerný exit poll

Prvé neoficiálne výsledky volieb komentujú aj redaktori .týždňa. Prečítajte si názor Mariana Jaslovského.

„V podstate to nie je nič, čo by sme nečakali. S nejakými bonusmi, napríklad, že hardcore fašisti sa nedostali do parlamentu a SaS preliezli,“ píše.

9:00 Neoficiálne výsledky volieb a strany v parlamente

 

8:45 V Bratislave na plnej čiare vyhralo Progresívne Slovensko

Víťazom volieb v územnom obvode Bratislava sa stala strana Progresívne Slovensko, ktorej odovzdalo svoj hlas 33,95 percenta voličov. 

Druhý skončil Smer-SD (17,49 percenta), tretia bola strana Sloboda a Solidarita (13,77 percenta). 

Hlas-SD získal 9,36 percenta hlasov, koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí 5,36 percenta. Za hranicou piatich percent skončilo KDH (4,90 percenta), Demokrati (4,58 percenta), SNS (4,10 percenta), Republika (2,66 percenta) a hnutie Sme rodina v Bratislave utrpelo fiasko s výsledkom 1,49 percenta hlasov. 

Progresívne Slovensko volilo najviac voličov vo všetkých piatich obvodoch Bratislavy.

7:45 Takto môžu vyzerať povolebné koalície. S Matovičom vo vláde nikto nepočíta

Neoficiálne výsledky predčasných parlamentných volieb po zrátaní 99,90 % volebných okrskov vytvárajú predpoklady pre dve funkčné koalície. Aká koalícia vznikne bude záležať najmä na rozhodnutí strany Hlas - SD Petra Pellegriniho.

Prirodzeným partnerom víťaznej strany Smer - SD, ktorá podľa prepočtov SITA získa 42 mandátov, je Slovenská národná strana, ktorá by mala získať 10 poslaneckých kresiel. Pokiaľ by do tejto koalície vstúpil Hlas - SD s 27 mandátmi, spolu by koalícia disponovala 79 hlasmi.

Prípadná koalícia vedená Progresívnym Slovenskom s 32 mandátmi, stranou SaS s 11 hlasmi, KDH s 12 mandátmi a s 27 poslancami Hlasu - SD by disponovala 82 mandátmi.

Ďalšou možnosťou je, že by sa KDH pridalo k trojkoalícii Smer - Hlas - SNS a umožnilo by tejto zostave získať 91 kresiel, čiže tesnú ústavnú väčšinu.

Účasť koalície strán vedenej hnutím OĽaNO v akejkoľvek vládnej zostave je nepravdepodobná.

7:15 Vo voľbách vedie Ficov Smer, nasleduje PS a Hlas

Víťazom parlamentných volieb by mal byť Smer-SD, ktorý získal 23,31 percenta hlasov. Za ním skončilo Progresívne Slovensko s 16,98 percentami a Hlas-SD s 14,98 percentami hlasov. Do parlamentu sa ešte dostala koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí so ziskom 9,02 percenta, KDH s 6,91 percenta, SaS s 6,18 percentami a SNS s 5,67 percentami. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR po sčítaní takmer všetkých (99,2 percenta) okrskov na Slovensku. Volebná účasť dosiahla 68,06 percenta.

Tesne pred bránami parlamentu ostala Republika so ziskom 4,8 percenta a Aliancia so 4,46 percenta. Pod tromi percentami hlasov sú Demokrati (2,92) a Sme rodina (2,25).

Ďalšie politické subjekty získali menej ako jedno percento hlasov - ĽSNS (0,85), KSS (0,33), Pirátska strana (0,31), Modrí, Most-Híd (0,26), strany okolo Maďarského fóra (0,11), My Slovensko (0,09), SOS (0,08), Karma (0,08), Srdce - SNJ (0,07), Princíp (0,06), Spravodlivosť (0,04), SHO (0,04), Vlastenecký blok (0,04), SDKÚ-DS (0,02).

3:05 Pri 75 % spočítaných okrskoch sa poradie strán výraznejšie nemení

Po spočítaní 75,14 percent okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch naďalej strana Smer-SD so ziskom 23,73 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 15,57 percentami a Progresívne Slovensko s 14,87 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. 

Koalícia OĽaNO a priatelia, KÚ a Za ľudí zatiaľ získala 9,61 percenta. Vo voľbách potrebuje získať aspoň sedem percent, aby sa dostala do Národnej rady SR. Do parlamentu by sa dostali aj KDH s výsledkom 7,28 percenta, SNS s 5,74 percentami, SaS s 5,35 percentami, Aliancia s 5,16 percentami a Republika s 5,02 percentami.

Volebná účasť dosahuje 66,9 percenta.

3:00 Uhrík pripustil, že hnutie Republika sa nemusí dostať do parlamentu

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík pripustil možnosť, že sa hnutie nedostane do parlamentu. Reagoval tak na klesajúce percentá, ktoré sa po sčítaní 61 percent okrskov pohybujú len tesne nad hranicou zvoliteľnosti. „Čísla klesajú viacerým stranám, stále je však spočítaná len zhruba polovica okrskov,“ skonštatoval Uhrík.

Ako možnú príčinu nízkych preferencií hnutia uviedol, že veľká časť voličov Republiky sa rozhodla zachraňovať SNS, čo v konečnom dôsledku ohrozuje samotnú Republiku. Druhým dôvodom nízkych preferencií je podľa jeho slov fakt, že množstvo voličov sa rozhodlo voliť Smer-SD, aby zabránili výhre Progresívneho Slovenska. „Nakoniec to môže dopadnúť tak, že Smer nebude mať s kým zostaviť vládu alebo bude tá vláda veľmi krehká,“ domnieva sa Uhrík.

2:50 Smer-SD sa vyjadrí k voľbám až po oficiálnych výsledkoch

Smer-SD sa k voľbám vyjadrí až po oficiálnych výsledkoch v nedeľu ráno. Informovali o tom predstavitelia strany Robert Kaliňák a Juraj Blanár. Poznamenali, že sčítavanie hlasov ide pomaly a ešte sa môže veľa zmeniť. Preto nechceli robiť predčasné závery a komentovať priebežné výsledky.

„Nechceme robiť uzávery, ktoré by boli predčasné. Spočítavanie ide naozaj veľmi pomaly,“ uviedol Blanár. Skonštatoval, že aktuálne sa pohybuje viacero strán okolo hranice piatich percent a až po zrátaní všetkých hlasov sa uvidí výsledok.

2:28 Strana SaS by sa po sčítaní 46,39 percenta okrskových zápisníc dostala do parlamentu

Po spočítaní 46,39 percenta okrskových zápisníc je na prvom mieste strana Smer-SD s 24,06 percentami. Na druhom mieste sa podľa informácií Štatistického úradu SR umiestnila strana Hlas-SD s 16,12 percentami a na treťom mieste je zatiaľ hnutie Progresívne Slovensko s 13,87 percentami. 

SITA/Jana Birošová

Do parlamentu by sa dostali aj koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí (9,51 %), Kresťanskodemokratické hnutie (7,42 %), Slovenská národná strana (5,89 %), Aliancia (5,19 %), hnutie Republika (5,18 %) a Sloboda a Solidarita (5%). Pod hranicou zvoliteľnosti je strana Demokrati (2,6 %) a hnutie Sme rodina (2,45 %).

2:20 Po viac ako 40 % spočítaných okrskov vedie Smer, nasleduje Hlas a PS

Po spočítaní 40,43 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 24,27 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 16,31 percentami a Progresívne Slovensko s 13,63 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. 

Koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí zatiaľ získala 9,22 percenta. Vo voľbách potrebuje získať aspoň sedem percent, aby sa dostala do Národnej rady SR. Do parlamentu by sa dostali aj KDH s výsledkom 7,62 percenta, SNS so 5,89 percentami, Republika s 5,22 percentami a Aliancia s 5,09 percentami.

Volebná účasť dosahuje 66,87 percenta.

1:55 Po spočítaní 33,40 percenta okrskových zápisníc je na prvom mieste stále strana Smer-SD

Po spočítaní 33,40 percenta okrskových zápisníc je na prvom mieste strana Smer-SD s 24,52 percentami. Na druhom mieste sa podľa informácií Štatistického úradu SR zatiaľ umiestnila strana Hlas-SD s 16,51 percentami. Treťou v poradí je hnutie PS s 13,02 percentami. Do parlamentu by sa dostali aj strany OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí (9,07 %), KDH (7,44 %), Szövetség Aliancia (5,69 %), SNS (5,93 %) a hnutie Republika (5,29 %).

Pod hranicou zvoliteľnosti je zatiaľ strana SaS so 4,66 percentami a hnutie Sme rodina s 2,55 percentami.

1:40 Kaliňák: Zatiaľ nie je čo komentovať, počkáme na viac sčítaných okrskov

Smer-SD sa k priebežným výsledkom volieb vyjadrí až potom, ako budú sčítané hlasy z viacerých okrskov. Exminister vnútra za stranu Robert Kaliňák skonštatoval, že zverejnené exit polly nechcú komentovať, pretože aj v minulosti sa ich výsledky líšili od finálnych. Náladu medzi predstaviteľmi strany v centrále označil za dobrú.

Predseda Smeru-SD Robert Fico na výsledky čaká spolu so straníckymi kolegami, k médiám zatiaľ neprišiel. Podľa Kaliňáka nateraz nie je čo komentovať. Skonštatoval, že oficiálne sčítané sú zatiaľ hlasy z menších okrskov. Nedá sa z nich vyčítať finálny výsledok. Smer-SD tiež paralelne sčítava hlasy podľa zápisníc, ktoré do centrály posielajú členovia komisií.

1:20 Sčítavanie hlasov podľa Tomáša trochu trvá, verejnosť sa tak udržiava v napätí

Sčítavanie hlasov v predčasných parlamentných voľbách podľa podpredsedu strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) Erika Tomáša trochu trvá a verejnosť sa tak udržiava vo veľkom napätí. Tomáš verí, že strana napokon dosiahne výsledok, ktorý im zaručí účasť v budúcej vláde. „Budeme stranou, ktorá bude chcieť naplniť svoj program, preto sa našich potenciálnych koaličných partnerov spýtame, či sú pripravení splniť naše podmienky,“ uviedol. 

Podpredseda sociálnych demokratov tvrdí, že majú programovo i názorovo bližšie k strane Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). „Na predsedníctve však jednotným slovom rozhodneme. Momentálne nebudeme vopred hovoriť o predbežných rozhodnutiach," odpovedal Tomáš na otázku, či to Hlas-SD ťahá viac k Smeru-SD alebo hnutiu Progresívne Slovensko.

1:13 Po vyše štvrtine spočítaných okrskov vedie Smer, nasleduje Hlas a PS

Po spočítaní 28,11 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 25,04 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 17,04 percentami a Progresívne Slovensko (PS) s 11,68 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. 

Koalícia OĽaNO a priatelia, KÚ a Za ľudí zatiaľ získala 9,11 percenta. Vo voľbách potrebuje získať aspoň sedem percent, aby sa dostala do Národnej rady SR. Do parlamentu by sa dostali aj KDH s výsledkom 7,45 percenta, SNS so 6,06 percentami, Aliancia s 5,98 percentami a Republika s 5,48 percentami.

0:47 Po spočítaní 18,17 percenta okrskových zápisníc je zatiaľ víťazom strana Smer-SD

Po spočítaní 18,17 percenta okrskových zápisníc je na prvom mieste strana Smer-SD s 25,43 percentami. Na druhom mieste sa podľa informácií Štatistického úradu SR zatiaľ umiestnila strana Hlas-SD s 17,43 percentami. Treťou v poradí je hnutie PS s 11,11 percentami. Do parlamentu by sa dostali aj strany OĽaNO a priatelia, KÚ a Za ľudí (8,99 %), KDH (7,45 %), SNS (6,07 %), Szövetség Aliancia (5,99 %) a hnutie Republika (5,55 %). 

Pod hranicou zvoliteľnosti je zatiaľ strana SaS so 4 percentami a hnutie Sme rodina s 2,60 percentami.

0:46 Dzurinda: Chceme pokračovať v projekte silnej stredopravej strany

Strana Modrí, Most-Híd bude naďalej pokračovať v snahe o vytvorenie silnej stredopravej formácie typu Európskej ľudovej strany, čo znamená spoluprácu tolerantných kresťanských demokratov, liberálov a konzervatívcov. V reakcii na výsledky exit pollov, podľa ktorých sa strana nedostala do parlamentu, to uviedol líder strany Mikuláš Dzurinda.

„Za týmto projektom budeme kráčať ďalej a, samozrejme, naďalej sa budeme uchádzať o spoluprácu takýchto ideovo a programovo blízkych strán,“ povedal novinárom.

Prvotné odhady výsledkov volieb pre stranu Modrí, Most-Híd nepovažuje za extrémne prekvapenie, pretože mnohí ľudia sa podľa neho napriek podpore báli túto stranu voliť. „Myslím, že sme odviedli veľký kus práce, ale, samozrejme, si uvedomujem, že výsledky tejto práce sa nám nepodarilo dostať k voličovi,“ povedal. Poukázal na krátkosť času aj na úspech politických a mediálnych síl koncentrovať hlasy okolo Progresívneho Slovenska (PS).

0:28 Po spočítaní 15,23 percenta okrskových zápisníc je víťazom strana Smer-SD

Po spočítaní 15,23 percenta okrskových zápisníc je na prvom mieste strana Smer-SD s 25,46 percentami. Na druhom mieste sa podľa informácii Štatistického úradu SR umiestnila strana Hlas-SD so 17,86 percentami a na treťom mieste je hnutie Progresívne Slovensko s 10,8 percentami. 

SITA/AP Photo/Darko Bandic)

Do parlamentu by sa dostali aj koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí (8,68 %), Kresťanskodemokratické hnutie (7,49 %), Slovenská národná strana (6,13 %), Aliancia (6,12 %) a hnutie Republika (5,5 %). Pod hranicou zvoliteľnosti je strana Sloboda a Solidarita (3,86 %) a Sme rodina (2,71 %).

0:18 Matovič považuje výsledky exit pollov za malý veľký zázrak

Líder OĽaNO a priatelia Igor Matovič považuje výsledky exit pollov, podľa ktorých by sa koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí dostala do parlamentu, za malý veľký zázrak. Tri a pol roka čelili podľa neho extrémnej nenávisti a propagande skoro všetkých médií aj opozície. Uviedol to po príchode na volebnú centrálu krátko pred polnocou. 

„Držme si palce, aby to dokopy pre demokratické Slovensko ráno nebolo horšie,“ uviedol Matovič. Ako poznamenal, do rána bude tŕpnuť, aby predseda Smeru-SD Robert Fico nemal ústavnú väčšinu ani nemohol zložiť vládu. „Určite nezaspím, dokým nebudú finálne výsledky,“ dodal.

0:15 Pri 12,05 % spočítaných okrskoch vedie Smer, nasleduje Hlas a PS

Po spočítaní 12,05 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 25,82 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 18,19 percentami a Progresívne Slovensko (PS) s 10,42 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. 

Koalícia OĽaNO a priatelia, KÚ a Za ľudí zatiaľ získala 8,58 percenta. Vo voľbách potrebuje získať aspoň sedem percent, aby sa dostala do Národnej rady SR. Do parlamentu by sa dostali aj KDH s výsledkom 7,37 percenta, SNS so 6,12 percentami, Aliancia s 5,94 percentami a Republika s 5,55 percentami.

Volebná účasť dosahuje 67,09 percenta. Výsledky zatiaľ zohľadňujú malé množstvo spočítaných okrskov, poradie strán sa môže meniť.

0:05 Naď sa pozerá na exit polly so sklamaním, no čaká na finálne výsledky

Podpredseda strany Demokrati Jaroslav Naď sa pozerá na výsledky exit pollov so sklamaním a ľútosťou. Čaká však na finálne výsledky. Vyplýva to z jeho vyjadrenia pre TASR.

„Ľudsky aj v zmysle záujmov strany by sme boli radšej, keby sme tam mali vyššie čísla,“ skonštatoval. Poukázal na to, že v ostatných voľbách boli veľmi veľké rozdiely medzi exit pollom a finálnymi výsledkami. "Počkáme si na výsledky a potom zaujmeme nejaké stanovisko," dodal.

Informácie z predchádzajúceho dňa 30.9.2023:

23:57 Kollár si nemyslí, že to Sme rodina dotiahne do parlamentu

Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár si po predbežných výsledkoch predčasných parlamentných volieb nemyslí, že to jeho strana dotiahne do parlamentu. Nízky podiel hlasov si vysvetľuje vysokou účasťou vo voľbách a antikampaňou. 

Na parlament to už hnutie Sme rodina asi nevytlačí, takže vnímame to ako vôľu ľudí. Takto sa rozhodli, musíme to rešpektovať, musíme sa s tým vysporiadať, povedal. 

23:48 Pellegrini: Zatiaľ to vyzerá tak, že výsledok Hlasu-SD nebude hanbou

Zatiaľ to vyzerá tak, že výsledok Hlasu-SD nebude hanbou. Uviedol to predseda strany Peter Pellegrini po zverejnení exit pollov.

SITA/Milan Illík

„Sme novou najmladšou stranou, ktorá v súboji bola, a byť hneď tretí a rozhodujúci pre koalíciu nie je vôbec zlý výsledok,“ skonštatoval líder Hlasu. Zopakoval, že strana bude zohrávať vážnu úlohu pri vyjednávaní o koalícii.

Dal sa podľa neho očakávať tesný súboj Smeru a Progresívneho Slovenska. O tom, s kým, by šiel Hlas do koalície skôr, Pellegrini špekulovať nechce. „Nemusíme ísť do koalície silou-mocou, len aby sme sa chytili moci. Budeme aj dôstojnou opozíciou,“ povedal Pellegrini. Doplnil, že v najbližších dňoch sa o nastávajúcej koalícii bude veľa rokovať nielen v rámci Hlasu, ale aj s predsedami ostatných strán. 

23:45 Uhrík: Mrzelo by nás, keby voľby vyhralo PS

Hnutie Republika bude rešpektovať výsledky volieb, ktoré sú odrazom vôle občanov. Napriek tomu dúfa, že Progresívne Slovensko (PS) nebude víťazom volieb. V reakcii na zverejnené exit polly to vo volebnej centrále Republiky v Nitre povedal jej predseda Milan Uhrík.

Zdôraznil, že exit polly berie s rezervou. „Mnohí naši voliči sú takí, že odmietajú v prieskumoch povedať, koho volili,“ podotkol Uhrík. Skonštatoval, že hnutie Republika by mrzelo, keby sa potvrdili výsledky exit pollu a PS by sa stalo víťazom volieb. „Ak to tak bude, budeme to rešpektovať. Veríme však, že aj naše percentá, ktoré prieskum odhaduje na šesť percent, budú ešte rásť,“ dodal. 

23:35 Pri vyše 3 % spočítaných okrskov vedie Smer, nasleduje Hlas a PS

Po spočítaní 3,45 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 26,10 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 18,96 percentami a Progresívne Slovensko (PS) s 8,84 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. 

Aliancia zatiaľ získala 7,84 percenta a OĽaNO a priatelia 7,6 percenta. Vo voľbách ako koalícia potrebuje získať aspoň sedem percent, aby sa dostala do Národnej rady SR. Do parlamentu by sa dostali aj KDH s výsledkom 7,05 percenta, SNS so 6,42 percenta a Republika s 5,78 percenta.

Volebná účasť dosahuje 67,77 percenta. Výsledky zatiaľ zohľadňujú malé množstvo spočítaných okrskov, poradie strán sa môže meniť.

23:32 Šimečka: Exit polly vyzerajú nádejne, ale som opatrný ich komentovať

Výsledky parlamentných volieb budú zrejme tesné medzi Progresívnym Slovenskom (PS) a Smerom-SD. Skonštatoval to predseda PS Michal Šimečka. Bude to podľa neho tesné aj pre tie strany, ktoré sa môžu alebo nemusia dostať do Národnej rady SR. Dodal, že výsledky exit pollov vyzerajú nádejne, no pri ich komentovaní je opatrný.

SITA/Diana Černak

„Zatiaľ nemáme žiadne reálne spočítané výsledky, máme exit polly, ktoré vyzerajú nádejne alebo pozitívne z hľadiska našej strany, ale bol by som veľmi opatrný akokoľvek komentovať výsledky exit pollov,“ povedal Šimečka novinárom. Pripomenul situáciu z parlamentných volieb z roku 2020, keď koalícii PS-Spolu prisúdili exit polly omnoho viac percent, ako boli konečné výsledky.

23:25 Pri spočítaní hlasov z 0,31% okrskov je na čele Smer-SD

Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR) začal zverejňovať prvé výsledky hlasovania v parlamentných voľbách. Pri spočítaní hlasov z 0,31% okrskov je na čele Smer-SD s 22,6 % hlasov, nasledovaný Hlasom-SD (19,54 %), hnutím Republika (10,85 %) a Progresívnym Slovenskom (PS) s 9,83 %, KDH ma zatiaľ 9,19 %, SNS 6,25 %. Ostatné strany majú menej ako 5 % potrebných na vstup do parlamentu.

23:20 Sulík blahoželá Progresívnemu Slovensku, považuje to za impozantný výsledok

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík po zverejnení exit pollu v televízii Markíza zablahoželal kolegom z hnutia Progresívne Slovensko k víťazstvu v parlamentných voľbách. „Výsledok je to naozaj impozantný,“ povedal. K výsledku vlastnej strany poznamenal, že by to bolo piatykrát, čo by sa strana SaS dostala do parlamentu. „To nie je maličkosť, neviem, či nie sme druhá najúspešnejšia strana v histórii Slovenska,“ povedal. Čo sa týka budúcej vládnej koalície, ak by sa podľa Sulíka parlamentné voľby skončili tak, ako naznačuje exit poll, nevyzeralo by to až tak zle. „Na skladanie koalícií je však zajtra a ďalšie dni času dosť,“ zdôraznil. Ako dodal, obzvlášť ho teší, že podľa výsledkov exitpollu v parlamente niekoľko strán nie je.

23:18 Boris Kollár očakáva, že v Bratislave bude rekordná účasť vo voľbách

Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár očakáva, že v Bratislave bude rekordná účasť v predčasných parlamentných voľbách. 

„Neklesáme zatiaľ na mysli alebo na duchu, ale počkáme, ako sa dopočítajú tie ostatné časti Slovenska, ale v Bratislave si myslím, že bude rekordná účasť,“ uviedol s tým, že podľa jeho informácií bude účasť v niektorých okrskoch až okolo 80 percent. 

23:15 Majerský: Všetko nad päť percent je pre KDH splnená úloha

KDH s pokorou čaká na naozaj reálne výsledky. Po zverejnení prvých dát z exit pollov sobotňajších parlamentných volieb to pre TASR uviedol predseda KDH Milan Majerský.

„Mojou úlohou ako predsedu bolo doviesť KDH do parlamentu, všetko nad päť percent bude splnená úloha. Samozrejme, každé jedno percento navyše by bola o to väčšia radosť,“ povedal. Špekulovať nad možnosťami, ktoré dajú reálne výsledky volieb, nechcel. „Čakáme na oficiálne čísla, potom to budeme komentovať,“ dodal.

23:11 Voľby by malo vyhrať PS, druhý by mal byť Smer-SD a tretí Hlas-SD

Parlamentné voľby by malo vyhrať Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 19,97 percenta hlasov. Druhý by mal byť Smer-SD s 19,09 percenta a tretí je Hlas-SD (11,17 percenta). Vyplýva to z exit pollu, ktorý robila agentúra Median SK pre RTVS.

Za ním by malo byť OĽaNO a priatelia s 9,46 percenta. Nasledujú KDH so 6,40 a SaS so 6,37 percenta. Republika by mala mať 6,07 percenta a SNS 5,38 percenta. 

Pred bránami parlamentu by mali skončiť Aliancia (4,17 percenta), Demokrati (3,43 percenta), Sme rodina (3,29 percenta). ĽSNS by malo získať vo voľbách 1,94 percenta. Zvyšné kandidujúce strany by mali mať pod jedným percentom. 

22:52 Voľby by malo vyhrať PS pred Smerom-SD a Hlasom-SD

Parlamentné voľby by malo vyhrať Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 23,5 percenta. 

Výsledky exit pollu v centrále Progresívneho SlovenskaBoris NémethVýsledky exit pollu v centrále Progresívneho Slovenska

Za ním nasleduje Smer-SD s 21,9 percenta a Hlas-SD s 12,2 percenta. Do parlamentu by sa mali dostať aj OĽaNO a priatelia s výsledkom 8 percent, SaS so 6,4 percenta, Republika so 6 percentami a KDH s 5,3 percenta hlasov. Vyplýva to z exit pollu agentúry Focus pre televíziu Markíza.

22:45 Moratórium sa skončilo

Volebné moratórium sa skončilo, môžu sa začať zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky parlamentných volieb. Zverejňovať ich bude Štatistický úrad SR na webstránke www.volbysr.sk.

Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 1. októbra.

22:20 Drvivá väčšina volebných miestností sa zatvára

Drvivá väčšina z 5 996 volebných miestností na Slovensku sa momentálne zatvára. Čas na hlasovanie v dnešných parlamentných voľbách bol totiž oficiálne vyhradený do 22:00. Výnimku má jeden okrsok v bratislavskej Petržalke a ďalší v Považskej Bystrici.

V jednej volebnej miestnosti v Petržalke sa hlasovanie predĺžilo o 40 minút pre kolaps jedného z členov okrskovej volebnej komisie. V Považskej Bystrici sa zase pre úmrtie voliča hlasovanie predĺžilo o 45 minút. Moratórium sa teda skončí o 22:45. Až potom môžu byť zverejňované priebežné výsledky volieb. Oficiálne výsledky by mali byť známe v nedeľu 1. októbra.

22:15 Víťaz parlamentných volieb získal 23,5 % hlasov, vyplýva z čiastočného exit pollu agentúry Focus a TV Markíza

Víťaz parlamentných volieb do Národnej rady SR získal 23,5 percenta voličských hlasov. Zatiaľ bližšie nemenovaná politická strana na druhom mieste získala 21,9 % hlasov. Prvú trojku uzatvára nemenovaná strana so ziskom 12,2 % hlasov. 

Celý článok nájdete na tomto odkaze.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite