Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa Demokratov je kauza Vírus len vrchol ľadovca

.sita .slovensko

Juraj Šeliga dodal, že jeden z obvinených, podnikateľ Michal G., je blízkym priateľom generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Podľa Demokratov je kauza Vírus len vrchol ľadovca SITA/Milan Illík

kauza Vírus je len vrchol ľadovca. Uviedol to bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) na dnešnej tlačovej besede. Naď pripomenul, že pre nástupom na ministerstvo obrany bol zneužitím Vojenského spravodajstva zo strany Jána B. účelovo obvinený. Poslanec Juraj Šeliga (Demokrati) dodal, že jeden z obvinených v danej kauze, podnikateľ Michal G., je blízkym priateľom generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Ak by došlo opäť k použitiu paragrafu 363, išlo by podľa Šeligu o dôkaz absolútneho prepojenia a krytia „našich ľudí“.

„Dlhé roky som upozorňoval na špinavosti, ktoré sa diali na rezorte obrany a vo Vojenskom spravodajstve za vlád Smeru, Hlasu, SNS a ďalších,” uviedol Naď s tým, že práve pre to bol v roku 2019 účelovo obvinený. Ako ďalej uviedol, po jeho nástupe na rezort obrany začali s bezprecedentnými kontrolami a spolu so súčinnosťou s orgánmi činnými v trestnom konaní sa aj dnešná kauza mohla vyšetrovať a bolo vznesené obvinenie. Naď uviedol, že podľa jeho informácií sa kauza Vírus týka obzvlášť závažného trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a obzvlášť závažného trestného činu legalizácie príjmov z trestnej činnosti. „Podľa mojich informácií bolo v tejto kauze obvinených celkovo 16 ľudí, aj Ľubomír S. a Ján B., ale aj osoba s prepojením na bývalého ministra obrany Martina Glváča (SNS). Ďalej boli obvinené dve právnické osoby a vzniknutá škoda má byť vo výške 74 miliónov eur. Toto všetko sa odohralo za vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho," vyhlásil Naď s tým, že si strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS spravili z rezortu obrany zlatú baňu. „Dolovali a dolovali na úkor vojakov, ktorý si pre to museli výstroj kupovať sami a padala im omietka na hlavu. A, samozrejme, na úkor všetkých občanov SR,” dodal Naď.

„Kauza Vírus má aj iný kontext. Nový rozmer tejto kauze dáva kamarátstvo obvineného Michala G. s generálnym prokurátorom Žilinkom. Súviselo Žilinkove včerajšie hysterické vystúpenie aj s tým, že dnes je obvinený jeho kamarát MIchal G.?” spýtal sa Šeliga s tým, že to bol práve Michal G., ktorý intenzívne loboval u Richarda Sulíka za to, aby podporili zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora. Šeliga pokračoval s tým, že Michal G. sa pre to stretával s Ficom, Pellegrinim a so Sulíkom, ktorý to zamlčal. „Keď sme sa to dozvedeli, okamžite som vyzval prezidentku, aby Žilinku nemenovala. Nech teraz Sulík povie, ako sa stretával s Michalom G. a Žilinkom a o čom sa na týchto stretnutiach dohadovali,” doplnil poslanec a položil otázku, čo sa stane, ak sa obvinení rozhodnú podať podnet podľa paragrafu 363 a či o tom bude rozhodovať Žilinka, ktorý je priateľ Michala G. „Žiadna 363 nemôže pripadať do úvahy. Je zrejmé, že Žilinka je v tomto prípade zaujatý, a preto nemôže poveriť rozhodnutím o 363 ani nikoho ďalšieho,” uzavrel Šeliga.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) dnes zadržala v rámci akcie Vírus na viacerých miestach Slovenska 17 osôb. Akcia súvisí s páchaním ekonomickej trestnej činnosti v rámci Vojenského spravodajstva (VS). Nákupom predražených obranných technológií v rokoch 2013 až 2020 bola spôsobená škoda najmenej 74 miliónov eur. Informoval o tom policajný prezident Štefan Hamran s tým, že 13 ľudí je obvinených a štyria sú podozriví. Dve osoby sa zdržiavajú v zahraničí, kde pracujú. Vykonáva sa šesť domových prehliadok a jedna prehliadka iných priestorov. Obvinený je bývalý riaditeľ VS v rokoch 2013 – 2016 Ľubomír S., ďalej bývalý riaditeľ VS v rokoch 2016 – 2020 Ján B., bývalý vysoký funkcionár Vojenského obranného spravodajstva Daniel J., člen predstavenstva obvinenej obchodnej spoločnosti Tomáš S., bývalý generálny riaditeľ spravodajskej televízie Michal G., účtovník Edmund P. a tiež bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin K. Ján B. zatiaľ nie je zadržaný, ostatní áno.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite