Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nadácia Zastavme korupciu našla nezrovnalosti v majetkovom priznaní Petra Pellegriniho

.sita .slovensko

Na doplňujúce otázky bývalý predseda vlády odmietol odpovedať.

Nadácia Zastavme korupciu našla nezrovnalosti v majetkovom priznaní Petra Pellegriniho SITA/Milan Illík

nadácia Zastavme korupciu našla u lídra strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Petra Pellegriniho niekoľko nezrovnalostí v majetkovom priznaní. Pochybnosti vzbudzuje najmä osud pozemku, ktorý mu umožňuje prístup k jeho chate na Králikoch v Banskobystrickom okrese. 

Ako uvádza nadácia vo svojej analýze majetkových priznaní predsedov politických strán, Pellegrini chatu i pôdu nadobudol už v minulosti. Prístupový pozemok od cesty k chate si prv prenajímal od Slovenského pozemkového fondu (SPF), čo sa podľa zmluvy v centrálnom registri dialo v období od roku 2009 – 2014. Nadácia uvádza, že líder Hlasu-SD tak za pôdu platil štátu asi 24 eur ročne. SPF však na jar v roku 2014 zmluvu ukončil, pretože pozemok získala reštituentka z Banskej Bystrice, zmena však bola zapísaná a účinná až o pol roka neskôr.

 „Pellegrini bol v tom čase vo vláde za stranu Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a SPF šéfovala Gabriela Matečná. Neskoršia ministerka pôdohospodárstva za Slovenskú národnú stranu bola do funkcie riaditeľky SPF nominovaná práve Smerom-SD. V katastri je už ako majiteľ zapísaný Pellegrini. Aj pozemok zjavne využíva, má tam postavené stojisko pre autá," informovala Zastavme korupciu. 

Líder Hlasu-SD však nadácii po opakovaných žiadostiach nechcel povedať, kedy pozemok od reštituentky kúpil, či sa poznali a taktiež či využil kontakty na SPF, aby jej protekčne priklepli práve túto pôdu, o ktorú mal záujem. Rovnako nechcel odpovedať ani na otázku, za koľko peňazí a akých podmienok pozemky kúpil.

Pellegrini si podľa katastra pozemky a chatu prikupoval postupne od roku 2008. K parcele však nie je založený list vlastníctva, aj keď sa v katastri uvádza, že pozemky vlastní. „Zároveň v rovnakom čase na ostatných Pellegriniho pozemkoch pribudla plomba, ktorá obmedzuje manipulovanie s nimi. Z akého dôvodu bola zriadená, ale tiež zverejnené nie je," tvrdí Zastavme korupciu. Otázky podľa nadácie vyvoláva aj spôsob, ako jeho rodičia a rodina jeho matky nadobudli dokopy dva hektáre pôdy. 

Udialo sa tak rozhodnutím okresného úradu v Žiari nad Hronom začiatkom roka 2015. „V tom čase vládol Smer-SD sám a do funkcií riaditeľov okresných úradov dosadzoval svojich ľudí. Pozemkový a lesný odbor v rovnaký januárový deň roku 2015 rozhodol, že rodičia a matkina rodina sa dostali k viacerým parcelám v Lehôtke pod Brehmi," tvrdí nadácia.

V Pellegriniho majetkovom priznaní podľa Zastavme korupciu posledné roky absentuje aj vlastníctvo auta. V poslednom zverejnenom priznaní za rok 2021 priznal užívanie cudzieho vozidla značky Volkswagen. Avšak, zatiaľ nie dostatočne vysvetlil, kto mu auto požičal a kto financoval jeho šoféra. Šéfa Hlasu-SD je v súčasnosti možné vídať jazdiť autom značky Volvo, ktoré má vraj požičané od sestry. 

Tá figuruje v troch spoločnostiach, väčšie tržby má však len jedna, a to Element Business. „Firma z oblasti účtovníctva a audítorstva za vlaňajšok vykázala tržby až 750-tisíc eur, a to len s jediným zamestnancom. Z celkového majetku 860-tisíc eur má 300-tisíc na účtoch v bankách a takmer 400-tisíc predstavujú pohľadávky firmy voči spoločníkom," informovala nadácia. Dodáva, že oficiálne jediným vlastníkom firmy Element Business je Pellegriniho sestra.

Mediálnu pozornosť vzbudila aj kúpa bytu v luxusnom bratislavskom projekte Zuckermandel, ku ktorého času kúpy v roku 2017 sa viaže hypotéka. „Prvú hypotéku má Pellegrini z roku 2008. Pri pohľade na staršie majetkové priznania je ale viditeľné, že dve hypotéky figurujú pri šéfovi Hlasu-SD už roky pred kúpou bratislavskej novostavby. Možnosťou je, že byt kupoval refinancovaním a zväčšením staršej hypotéky alebo splatením staršej hypotéky a vybavením si novej," skonštatovala nadácia, keďže ani v tejto súvislosti od šéfa Hlasu-SD odpoveď nedostala. 

Ďalej informuje, že Pellegriniho príjmy z verejnej funkcie v roku 2017 boli takmer 40-tisíc eur. Líder Hlasu-SD kúpu bytu vysvetlil tak, že ho kúpil spolu s parkovacími miestami a pivnicou za 410-tisíc eur aj s DPH a z toho 165-tisíc eur cez hypotéku od Tatra banky a zvyšok boli jeho úspory. Pellegrini vlastní ešte jeden byt v rodnej Banskej Bystrici, kde má aj trvalý pobyt. Podľa Zastavme korupciu sa v katastri pri jeho mene objavuje ešte jedna adresa, avšak nechcel prezradiť, či na adrese vlastnil alebo vlastní nehnuteľnosť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite