Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Čaputová žiada žalobou na Fica o poskytnutie súdnej ochrany pred pokračovaním v šírení klamlivých tvrdení

.sita .slovensko

Prezidentka sa žalobou bude snažiť domôcť ospravedlnenia zo strany predsedu Smeru-SD a taktiež zdržania sa šírenia nepravdivých tvrdení na jej adresu.

Zuzana Čaputová žiada žalobou na Fica o poskytnutie súdnej ochrany pred pokračovaním v šírení klamlivých tvrdení SITA/Diana Černak

prezidentka Zuzana Čaputová podaním žaloby na predsedu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica žiada o poskytnutie súdnej ochrany pred pokračovaním v šírení jeho klamlivých tvrdení. Prezidentka sa žalobou bude snažiť domôcť ospravedlnenia zo strany predsedu Smeru-SD a taktiež zdržania sa šírenia nepravdivých tvrdení na jej adresu. V nich hlavu štátu označuje za americkú agentku či osobu, ktorá vykonáva funkciu prezidentky SR v prospech USA. V súdnom konaní prezidentku Čaputovú zastupuje advokátska kancelária Taylor Wessing a jej tím odborníkov na ochranu osobnostných práv pod vedením Jána Lazura. Kancelária informovala, že hoci právny poriadok umožňuje domáhať sa náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch, prezidentka to nepožaduje.

„Výroky Roberta Fica, ktoré sú predmetom žaloby, sú veľmi podobné tým, ktoré používal poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). Súdy v konaní voči poslancovi Blahovi právoplatne konštatovali, že jeho výroky sú v rozpore s právom pani prezidentky na ochranu osobnosti a nariadili mu zdržať sa týchto výrokov,“ informovala Darina Škantárová z advokátskej kancelárie. Ďalej vysvetlila, že Ficove výroky majú spoločnú črtu, a to takú, že ju samoúčelne urážajú v osobnej rovine, pričom jeho tvrdenia nie sú postavené na faktoch, absentuje v nich vecná, racionálna argumentácia a teda na ich šírení neexistuje verejný záujem. Veľakrát ide o nepravdivé informácie, dezinformácie alebo konšpiračné teórie.

„Prezidentka si uvedomuje, že počas výkonu funkcie sú jej hranice tolerovania kritických názorov širšie a aj prejavy týkajúce sa vecí verejných používajú v demokratickej spoločnosti širokú ochranu. Podaná žaloba však nesmeruje voči výrokom, ktoré možno považovať za súčasť legitímnej politickej diskusie,“ vysvetlil Ján Lazur a doplnil, že aj kritika verejne činnej osoby má svoje právne rámce. Robert Fico podľa neho neustále prekračuje medze tolerovateľnej politickej debaty a svojimi hanlivými výrokmi vyvoláva voči prezidentke Čaputovej a jej rodine nenávisť. „Občania, ktorí klamlivým výrokom poslanca Fica uveria, môžu mať pocit, že je nevyhnutne potrebné zakročiť, keďže uverili klamstvu, že sa hlava štátu dopúšťa vlastizrady a marí výkon práv občanov, “vysvetlila Škantárová.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite