Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalému šéfovi Markízy Pavlovi Ruskovi navrhuje prokurátor 21 rokov za mrežami

.tasr .slovensko

Ten čelí obžalobe z prípravy vraždy bývalej spoločníčky TV Markíza Sylvie Klaus-Volzovej.

Bývalému šéfovi Markízy Pavlovi Ruskovi navrhuje prokurátor 21 rokov za mrežami sita/ALEXANDRA ČUNDERLÍKOVÁ

prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek navrhol uložiť exšéfovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi R. súhrnný trest väzenia minimálne v trvaní 21 rokov. Uviedol to vo svojej záverečnej reči pred senátom Mestského súdu Bratislava I. Pavol R. čelí obžalobe z prípravy vraždy bývalej spoločníčky v TV Markíza Sylvie Klaus-Volzovej. Momentálne si odpykáva 19 rokov vo väzení za kauzu zmeniek. 

Obžalobe čelia okrem Pavla R. aj bos skupiny sýkorovcov Róbert L., prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Pavol R. si mal podľa obžaloby objednať vraždu u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Prokurátor navrhuje uznať všetkých štyroch obžalovaných za vinných. V prípade Róberta L., Černáka a Kaštana navrhuje upustiť od uloženia súhrnného trestu, keďže si odpykávajú buď dlhoročné tresty väzenia, alebo doživotie.

„Bolo dostatočným spôsobom preukázané, nad akúkoľvek rozumnú pochybnosť, že skutok sa stal a podieľali sa na ňom obžalovaní,“ zdôraznil Šúrek. Obžalovaný Pavol R. podľa neho na hlavnom pojednávaní pôsobil nepokojne. Obžalovaný zareagoval nesúhlasným kývnutím hlavy. Motívom Pavla R. na objednávku vraždy mal byť majetkový prospech a ovládnutie televízie.

Súdny proces sa za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave začal v máji 2019. Černák a Kaštan sa k spáchaniu činu na prvom pojednávaní priznali, Kýbel a Pavol R. vinu popreli.

Černák, ktorý sa poškodenej Klaus-Volzovej ospravedlnil, podľa prokurátora vypovedal na súde isto a pokojne. „Jeho výpoveď pôsobila logicky a konzistentne,“ podotkol. V zmysle znaleckého posudku sa podľa Šúreka javí motív pomsty voči Pavlovi R. ako veľmi nepravdepodobný.

Na štvrtkovom hlavnom pojednávaní je zo štvorice obžalovaných prítomný len Pavol R.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite