Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Lepkavá inflácia

.dáta bez pátosu .slovensko

ECB veľmi pravdepodobne tento týždeň ešte a opäť zdvihne úrokovú sadzbu. Aj 1/4-percentné zvýšenie spraví na financovaní 7-miliardového ročného deficitu Slovenska na 10-ročnom dlhopise počas jeho života dodatočný náklad 250 miliónov eur.

Dáta bez pátosu: Lepkavá inflácia

dôvodom zvyšovania úrokov je slabý a pomalý pokles CORE (jadrovej) inflácie.

Sa pamätáte na vyjadrenia, že tá inflácia je „transitory“?

Vraj stúpla len prechodne, na chvíľu, opadne, klesne a bude dobre. Upokojovali centrálni bankári a aj na Slovensku. Trochu sa zabudlo, že úlohou centrálnych bánk je bojovať s infláciou hneď a rýchlo, razantne.

Inflácia sa ukázala „sticky“ – lepkavá. Ako vždy. Ak rastú ceny od 2021, a vysokú ju máme 3 roky, tak aj vysoké úroky budeme mať 3 roky. Rásť začali v lete 2022 – sme v prvom roku.

Zvlášt pre Slovensko je rast úrokov, tlak na utlmenie investícií a spotreby veľmi zlou správou. Bude sa nám z tých dlhov ťažko vyrastať rastom.

Asi ich skôr zožerie tá inflácia. Nakoniec, pomer:

Reálny rast : Inflácia

je aj v roku 2023 10 : 1.

Víťaz je jasný. Inflácia. A preto schudobnieme. Mnohí, a niektorí veľmi. Nakoniec budeme radi, ak to neskončí recesiou a poklesom zamestnanosti.

Ready?

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite