Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zabili Sergeja

.mária Papšová .slovensko .spoločnosť

Sergej Magnitský, bezúhonný špičkový ruský právnik, mal iba 37 rokov, keď ho 16. novembra 2009 po takmer ročnom mučení umlátili na smrť dozorcovia vo väzbe v Moskve. Jeho klient, americký investor Bill Browder, sa rozhodol zmeniť od základu najskôr svoj život a potom aj svet tak, aby očistil Sergejovo meno a potrestal hlavných páchateľov jeho vraždy. Dosiahol oveľa, oveľa viac.

Zabili Sergeja DREW ANGERER/GETTY IMAGES Bill Browder sa stal zo správcu hedžového fondu aktivistom za dodržiavanie ľudských práv. Aj vďaka nemu v roku 2012 americký Kongres schválil Magnitského zákon.

znie vám to ako scenár prvoplánového trileru na streamovacej službe? Skutočnosť je ale divokejšia. V príbehu o Sergejovi vystupuje Vladimir Putin a celý zástup ruských oligarchov, úradníkov a kriminálnikov (tieto roly sa plynule prelínajú), Barack Obama, Hillary Clinton, Donald Trump, Boris Nemcov, Vladimir Kara-Murza, John McCain, Josep Borrell, ale aj americký Kongres, Interpol, Európsky súd pre ľudské práva, Medzinárodný trestný súd, Rada EÚ a parlamenty desiatok krajín celého sveta. Všetci účinkujúci si svoje úlohy vyberali sami a dobrovoľne, tento scenár písal a ešte stále píše sám život.

Bill Browder vydal o pozadí Sergejovej vraždy a svojom boji za spravodlivosť dve knihy. Obe sa stali svetovými bestsellermi. Red Notice (Medzinárodný trestný zatykač) vyšla v roku 2015, Freezing Order (Príkaz na zmrazenie majetku) minulý rok. Na filmovom scenári podľa prvej knihy pracuje britský spisovateľ a scenárista William Nicholson, ocenený dvomi Oskarmi za scenáre k filmom Krajina tieňov, 1994 a Gladiátor, 2001. Bill Browder predbežne rokuje o filmových právach s Georgom Clooneym a na prezentáciách jeho kníh mu diváci radi kladú otázku, či ho Clooney bude aj hrať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite