Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzigeneračné partnerstvo, kde si?

.tomáš Zálešák .názory

Voľajako nám to v tých vzťahoch medzi generáciami škrípe. Od roku 1989 sa to opakuje. Vždy to vraj mladí majú zachrániť. No vždy ich vraj na to treba poučiť. Keď výsledky nezodpovedajú očakávaniam, nádeje sa vkladajú do vždy nových ročníkov voličov, ktorí to tentokrát už dozaista vytrhnú, iba ak...

Tomáš Zálešák

pod Lampou urobil .týždeň dôležitú diskusiu na dôležitú tému. Problém: mladí sú sklamaní, znechutení, nechcú voliť, nemajú koho voliť, nechcú tu zostať, alebo chcú ale nemôžu, táto krajina nie je pre mladých, mladí nie sú pre túto krajinu. Síce sa zdá, že sklamaní a naštvaní sú dnes všetci, ale bolo to najmä o mladých, z dôvodov, ktoré sú pochopiteľné. Áno, mladé ročníky voličov môžu rozhodnúť o výsledku nasledujúcich volieb, hoci aj ako jazýček na váhach. A faktom je, že v týchto voľbách ide o veľa, povedané bez pátosu. 

Nechcem tu nič zľahčovať. V debate vyplynulo viacero dôležitých informácií a padlo niekoľko dôležitých konštatovaní. Situácia je vážna, a diskutéri mali pred sebou chúlostivú tému. Možno práve preto zostalo vo vzduchu visieť niekoľko nie celkom zodpovedaných otázok, ktoré by stáli za pokračovanie rozhovoru. Tým pádom zostalo niekoľko téz, ktoré sa ocitajú vo vzájomných nerozriešených protirečeniach.

aj áno, aj nie... 

Nasledovné riadky, prosím, nepokladajte za prepis diskusie. Skôr za stručné, parafrázované zhrnutie spomenutých vzájomných antitéz. (Moje dojmy, moje chyby, nepochybne.) 

Mladí vraj tej demokracii rozumejú inak a akosi lepšie než my, ostatní. Na druhej strane: tí istí mladí ľudia vraj tej svojej situácii a tej demokracii vlastne aj tak trochu nerozumejú; napr. vtedy, keď nevedia, či majú ísť voliť, prečo voliť, koho voliť, čo môžu alebo nemôžu ovplyvniť. A že sú na to občianske konzultácie, vzdelávacie podujatia, verejné diskusie, vysvetľovanie ako je to s tou voliteľnosťou a nevoliteľnosťou strán a pod. Zídu sa aj predvolebné kalkulačky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite