Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čím je pre nás kultúra?

.bibiána Kristína Danitová .názory

Kultúra je tak hlboko zakorenená v našich životoch, že si možno mnohí z nás neuvedomujú jej dôležitosť. Jej význam ukazuje aj španielska kauza, ktorá hýbe tamojšou divadelnou spoločnosťou.

Bibiána Kristína Danitová

kauza je to celkom jednoduchá. Španielsku kultúru starší duch cenzúry, ktorý už úradoval v niekoľkých regiónoch. Politické strany PP a Vox priviedli k životu vládne a iné pakty, ktoré im umožnili rozhodovať o uvedení či neuvedení diel. Zamietnuté divadelné predstavenia a filmy spája snaha búrať stereotypy a rozvíjať v spoločnosti idey tolerancie a rôznorodosti.

Niekoľko príkladov. V obci Briviesca odstránili bilbordy k divadelnému predstaveniu More: Vízia niektorých detí, ktoré ho nikdy nevideli spoluautorov Xaviera Bobésa a Alberta Conejera. Je to príbeh vidieckeho učiteľa, ktorý sľúbil svojim študentom, že im ukáže more, ale svoj sľub nedodržal, pretože prišiel o život počas občianskej vojny. Predstavenie bolo za posledný rok a pol odohrané asi päťdesiatkrát. To budúcotýždňový sa zrušilo. Údajne je za tým zmena vedenia po regionálnych a komunálnych voľbách z 28. mája. Spoluautor diela Alberto Conejero sa pre El Mundo vyjadril, že „je čas spoločne čeliť znepokojujúcej situácii v našej krajine a žiadať, aby všetky administratívy chránili slobodu prejavu a prístup ku kultúre, a rešpekt k spoločnostiam a divákom“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite