Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nestrieľajte do ústavného súdu, keď je rozladený parlament

.juraj Petrovič .názory

Ústavný súd zamietol návrhy prezidentky aj poslancov na zrušenie paragrafu 363 Trestného poriadku. V krátkom odôvodnení predseda súdu Ivan Fiačan uviedol, že prezidentka aj poslanci skôr napadli aplikačnú prax genproka Žilinku, ako samotný paragraf.

Juraj Petrovič

v odôvodnení bude určite problém, ktorý s návrhom prezidentky a poslancov mal ústavný súd, vysvetlený podrobne. Už teraz je ale zrejmé, že ústavný súd veľmi správne odmietol robiť prácu za poslancov parlamentu. Samotné znenie paragrafu 363 môže byť vágne, čo v trestnom práve je určite väčší problém ako napríklad v práve ústavnom. O toto sa oprela prezidentka aj poslanci vo svojich návrhoch na jeho zrušenie.

Keďže ide o slobodu občanov, mal by trestný právny predpis, či už procesný alebo hmotnoprávny, obsahovať jasné pravidlá. Ústavný súd ale povedal, a tu už sme zas na parkete ústavného práva, kde sa viac vyvažujú rôzne princípy, než že by sa hľadali úplne jednoznačné odpovede, že samotné znenie paragrafu 363 nie je v rozpore ani s Ústavou, ani medzinárodnými dohovormi, akým je napríklad Európsky dohovor o ľudských právach. A to je úplne legitímny právny názor.

Čiže ak sa politikom znenie §363 nepáči, je ich úlohou, prednostne samozrejme poslancov parlamentu ho zmeniť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite