Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kyborgovia prichádzajú. Bojíme sa?

.tomáš Zálešák .názory

„Vzbura robotov“ nie je veľmi nová téma. A nielen roboti; celá téma zvládania technológií človekom, ktorý si ich sám vytvoril, má už dnes úctyhodnú patinu. Keď som predminulý rok písal pre .týždeň recenziu na obnovené vydanie Čapkovej knihy Továrna na absolutno, s istým údivom som si uvedomil, že text má už sto rokov. A predsa sú tu dnes impulzy, ktoré robia tému znova mladou – a znova, radikálne znepokojivou.

Tomáš Zálešák

povedané veľmi laicky: všetko nasvedčuje tomu, že v krátkom čase budeme schopní nielen vyrobiť ale aj vo veľkom množstve sprístupniť formy umelej inteligencie, ktoré – odborné termíny, značky a patenty vynechajme – nám vygenerujú dvojníkov na nerozoznanie imitujúcich náš jazyk, mimiku, osobný štýl – nás samých aj našich blížnych. A nielen to: budú schopné akumulovať a vyhodnocovať naše osobné dáta; následne budú schopné využiť to na naše ovplyvňovanie, a to spôsobom, ktorého povahu a ciele nebudeme schopní rozpoznať.

nemyslite na terminátora 

Varovný prst dnes dvíhajú aj osoby, ktorých by sme zo žiadnej technofóbie nemohli nikdy podozrievať. Ocitá sa medzi nim Elon Musk, Steve Wozniak (spoluzakladateľ spoločnosti Apple) a množstvo ďalších osôb zaangažovaných v podobných projektoch. A historik Niall Ferguson (ktorý sa vo svete technológií pohybuje so zdatnosťou, na akú by som ja márne ašpiroval), sa vyznáva zo svojich duševných chmúr: „Ako nás môže AI odrovnať? Nie produkciou androidov s výzorom Schwarzeneggera, stačí ak použije svoju moc imitovať, aby nás jednotlivo dohnala k šialenstvu, a kolektívne k občianskej vojne.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite