Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Juraja Petroviča: Napätie okolo Číny

.juraj Petrovič .názory .názor

Najnovšie vojenské cvičenia, ktoré Čína rozbehla po návšteve Nancy Pelosiovej, opäť zvýšili napätie v tejto časti sveta. USA medzitým spolu s Filipínami odpovedali na čínske manévre vlastnými manévrami. Situácia sa tak od roku 1972, kedy Nixon zvrátil diplomatické uznanie Taiwanu z roku 1949 za cenu zblíženia USA s Čínou, prakticky nezmenila. Napätie trvá.

Juraj Petrovič

francúzsky kohút a čínsky drak

Emanuel Macron bol na návšteve Číny. Bola to zrejme výmena názorov na najvyššej úrovni. Len podľa Macronových vyjadrení v lietadle to vyzeralo tak, že priletel za Si Ťin-pchingom, ten mu vymenil názory a mohol zas letieť domov. Tvrdiť, že by sa Európa mala viac starať o seba a menej o konflikty, ktoré sa jej priamo netýkajú, ako napríklad medzi Čínou a Taiwanom, je hanebné. To, že akékoľvek ohrozenie slobody Taiwanu môže byť kľúčovým rizikom pre obrovské množstvo európskych priemyselných odvetví závislých na taiwanských čipoch a ďalších subdodávkach, Macronovi očividne nedochádza. 

Ak už teda opomenieme ten základný fakt, že je psou povinnosťou každého demokratického politika brániť slobodu a demokraciu všade tam, kde je ohrozená diktatúrou a krutovládou. Vrcholom trápnosti je potom cenzúra, ktorú sa Elyzejský palác pokúsil uplatniť pri autorizácii rozhovorov, ktoré Macron v lietadle poskytol.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite