Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko a Čína: Paranoidné partnerstvo

.tomáš Zálešák .názory

Nové kolo nadväzovania spolupráce medzi Čínou a Ruskom sa dalo v dnešnej situácii očakávať. Avšak potriasanie rúk, objatia a frázy o priateľstve ešte nehovoria dosť o konkrétnych podobách politiky, ku ktorej môžu viesť.

Tomáš Zálešák

podiel, ktorý majú na uzatváraní podobných priateľských zväzkov ideológia alebo na ideológii menej závislé veľmocenské záujmy, býva relatívny a neraz málo čitateľný.

premenné a konštanty

Popusťme uzdu fantázii. Predstavme si, že by občiansku vojnu v Číne nevyhral v roku 1949 Mao Ce-tung ale Čankajšek; že by ju vyhrali čínski nacionalisti (ktorých USA nechali v štichu) a nie Maovi komunisti s podporou Stalina (ktorého USA v štichu nenechali, a poskytovali mu nadmieru štedrú pomoc na základe aktu o pôžičke a prenájme aj po tom, čo nacistické Nemecko v máji 1945 prestalo existovať). Nie, že by Čankajšek bol neviniatko; bol to vojenský diktátor, no len tak, mimochodom, aj spojenec Západu v druhej svetovej vojne, bojujúci proti Japoncom od roku 1931 a pokračujúci v boji aj po tom, čo ZSSR uzavrel pakt o neutralite s Japonskom v roku 1941. 

Predstavme si, že by sa na Taiwan namiesto neho musel uchýliť Mao. Predstavme si, že dnešná čínska pevnina by sa zbavila autoritárskeho zriadenia a pokročila v liberalizácii do tej miery, tak ako sa to podarilo dnešnému Taiwanu. Ako by dnes vyzeral maoistický Taiwan hospodársky a politicky? Bol by ekonomickou veľmocou, krajinou so stredným priemerným príjmom (ako dnešná ČĽR) alebo sa podobal viac na čosi medzi Vietnamom a severnou Kóreou?

„Rusko aj Čína sú každý iným spôsobom, no nepochybne dedičmi komunistických režimov.“

Stala by sa nacionalistická Čína spoľahlivým spojencom západných demokracií?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite