Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česko čakajú špinavé dva týždne

.juraj Petrovič .názory

Atrament na výsledkoch prvého kola českej prezidentskej voľby ešte ani nestihol uschnúť a Andrej Babiš už začal ostro útočiť na víťaza prvého kola, generála Petra Pavla.

Juraj Petrovič

viacerí českí komentátori tipovali, že témou kampane asi nebude komunistická minulosť a s ňou spojené veci, pretože tie majú istým spôsobom, aj keď diametrálne odlišným, obaja kandidáti spoločné. Mýlili sa. 

Andrej Babiš zavelil do útoku hneď na prvej tlačovej konferencii, kde dokonca naznačil, že šesťročný Petr Pavel vítal sovietske okupačné vojská v roku 1968 a v rozviedčickej činnosti ho cvičila KGB. Okrem toho samozrejme opakoval svoje tvrdenia už z prvého kola o tom, že Petr Pavel je vládny kandidát. Tvrdí pri tom, že Pavel bude poslúchať Fialu a urobí len to, čo mu český premiér nakáže. 

Vypočujte si aj reakcie Andreja Babiša a Petra Pavla na výsledky prvého kola:

Babiš tiež vo svojom prejave vyhlásil, že chce mier, čím sa zatiaľ pomerne nejasne a opatrne prihlásil k tej časti politickej scény a verejnosti, ktorá verí ruským nezmyslom o nutnosti okamžitého mieru na Ukrajine. Že by to bolo za cenu genocídy Ukrajincov a zničenia ich krajiny, títo ruskí kolaboranti neriešia. Či bude Babiš v tejto línii kampane pokračovať ukážu už najbližšie dni.

V prvom rade nie je pravda, že Petr Pavel je kandidát vládnych strán. Kandiduje ako nezávislý, vyzbieral vyše osemdesiat tisíc podpisov na podporu svojej kandidatúry. Potrebných je päťdesiat tisíc. Pavla, Nerudovú a Fischera vládne strany označili za vhodných kandidátov a odporučili svojim voličom voliť niektorého z nich.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite