Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poznaj svojho nepriateľa...

.tomáš Zálešák .názory

Ukrajinský vojenský postup a ruská strata iniciatívy sú aj na prahu zimy akiste dobrou správou. Cesta ku konečnému víťazstvu Ukrajiny a skutočnému posilneniu bezpečnosti slobodného sveta však ešte zďaleka nekončí.

Tomáš Zálešák

istá miera neistoty ohľadom konečných výsledkov vojny je neodstrániteľná. Aj samotné víťazstvo musí predstavovať stabilný, spoľahlivý a konsenzuálne prijímaný výsledok. To však nie je samozrejmé, a vyžaduje si to strategické schopnosti, ktoré sa nedajú obmedziť na riadenie čisto vojenských operácií.

Faktory neistoty sa netýkajú len priebehu vojny, ale napr. aj jej politických dohier. Nie sú teda vecou akéhosi čisto vojenského, od všetkých ostatných oblastí „remesla“. A práve koncovej politickej hre bude treba venovať zvýšenú pozornosť aj keď sa „hlavné bojové operácie“ priblížia ku koncu, a keď eventuálne Ukrajina túto vojnu vyhrá. Vojnové úsilie leží predovšetkým na Ukrajine. Pokiaľ však ide bremeno politického rozhodovania, tu sa už rozdiel medzi bojujúcimi a nebojujúcimi aktérmi stráca. Všetci môžu byť postihnutí chybami, ktoré sa na tomto poli môžu udiať.

Rusko nezmizne zo zoznamu zdrojov svetových problémov. Je tu viacero možností, akými sa môže putinovské velenie pokúšať zvrátiť priebeh vojny či aspoň urobiť vlastnú prehru znesiteľnejšou a pre protivníka trpkejšou.

Eskalácia vojny na jadrovú úroveň je často diskutovaná možnosť, hoci ju pokladám za málo pravdepodobnú. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite