Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Juraja Petroviča: Nič nacistické Putinovi nie je cudzie

.juraj Petrovič .názory .týždeň

Týždeň po vražde Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča parlament neschválil ani len homeopatické zmeny zákonov, ktoré by LGBTI+ ľudom (ale nielen im) umožnili usporiadať si svoje vzťahy.

Juraj Petrovič

rešpekt, nie toleranciu

V súvislosti s LGBTI+ ľuďmi často zaznievajú vyjadrenia o potrebe tolerancie voči menšinám. Je to omyl. Tolerancia znamená, že človek napriek svojmu presvedčeniu blahosklonne strpí inakosť a nevystupuje proti nej. To je ale prístup zhora, ktorý menšinám „udeľuje“ väčšinová spoločnosť. To, čo menšiny vrátane LGBTI+ ľudí v skutočnosti potrebujú, nie je tolerancia, ale rešpekt. Rešpekt je – na rozdiel od tolerancie – prejavom prijatia inakosti ako niečoho, čo má svoju hodnotu. Niečoho, čo toho, kto rešpekt cíti a prejavuje, obohacuje. Rešpekt k právam menšín sa, pochopiteľne, nedá nadekrétovať zákonmi. Je potrebné sa k nemu dopracovať postupnou, trpezlivou a úprimnou diskusiou. A politici, ktorým naozaj záleží na ochrane a právach menšín, by aj v tomto mali ísť príkladom, aj keď tým riskujú stratu hlasov.

putinov Lebensborn

Na internete sa objavujú fotografie a videá, v ktorých sú ukrajinské deti, údajné siroty, odovzdávané ruským „adoptívnym“ rodičom v rôznych ruských mestách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite