Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Juraja Petroviča: Vieme sa obrániť nielen na Zemi

.juraj Petrovič .názory ..týždeň

Sonda DART, v preklade šípka, ktorá narazila do menšieho z dvoch asteroidov s cieľom zmeniť jeho obežnú dráhu, bola úspešná. NASA tak po prvýkrát dokázala zmeniť pohyb nebeského telesa a ukázať, ako by v praxi mohla vyzerať obrana Zeme pred zrážkou s asteroidom.

Juraj Petrovič

zdravotníctvo v budúcom roku ledva prežije

Igor Matovič predložil návrh štátneho rozpočtu. A pre zdravotníkov to nie je žiadna dobrá správa. V porovnaní so skutočnosťou tohto roku sa finančné prostriedky navyšujú zúfalo nedostatočne. Lekári, ktorí ešte nepodali výpoveď, tak po prečítaní rozpočtu najskôr urobia. Hlboko nedofinancované zdravotníctvo, ktoré – ak by sa malo spravovať týmto návrhom, nebude mať nie že na zvýšenie platov, ale ani len na svietenie a kúrenie –  sa pre pacientov stane pascou, z ktorej nebude úniku. 

Ak sa menšinová vláda nepokúsi opraviť tento návrh, únik ľudí zo zdravotníctva môže skutočne viesť k jeho kolapsu. Ani nehovoriac o ambulantnom sektore, kde boli lekári prinútení stať sa „podnikateľmi“, aby im následne limity a smiešne nízke ceny výkonov hradených zdravotnými poisťovňami toto „podnikanie“ dokazili. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite