Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Goodbye Gorbi!

.juraj Petrovič .názory

Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel 30. augusta človek, ktorý nás vypustil z komunistického žalára. Michail Sergejevič Gorbačov sa v roku 1988 zriekol Brežnevovej doktríny, hlásajúcej obmedzenú suverenitu sovietskych satelitov. To nakoniec onedlho viedlo k pádu komunistických režimov vo východnej Európe. V roku 1991, po nevydarenom puči, ktorý ho mal zvrhnúť, sa počas jeho prezidentovania definitívne rozpadol Sovietsky zväz.

Juraj Petrovič

gorbačov sa Brežneva nezriekol z čistej lásky k ľuďom v sovietskych satelitoch. Nemal na výber. Agresívne preteky v zbrojení, ktoré vyvolal vtedajší americký prezident Ronald Reagan, spolu s pádom cien ropy na svetových trhoch, ktoré drasticky znížili príjmy Sovietskeho zväzu z vývozu energetických surovín, jediného zdroja tvrdej meny, viedli ku kolapsu sovietskeho hospodárstva a neschopnosti podporovať ďalej spriatelené režimy po celom svete. Od Kuby, cez Angolu, celú východnú Európu až po Afganistan, musel Sovietsky zväz zaveliť na ústup.

„Rusi Gorbačova neznášajú, my ho nemusíme milovať. Ale aj vďaka nemu sme sa v roku 1989 dostali z komunistického otroctva na slobodu.“

Gorbi, ako ho volali ľudia na Západe, tam bol neuveriteľne populárny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite