Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev pod lupou: A čo spoveď? Na tú sa zabudlo

.štefan Chrappa .názory .cirkev pod lupou

Trenice boli a budú, a v kultúre osočovania, ktorej sme nositeľmi, bude teror verejnej mienky zneisťovať hľadačov pravdy. Budú a musia byť aj omyly. To je dejinná zákonitosť. Dejinná zákonitosť je aj v tom, že čas preverí dogmy, teórie a všetko, čo sa vydávalo za pravdu. Omyly budú zvrhnuté do prachu, budú nemilosrdne vysmiate, alebo sa o nich láskavo pomlčí a pravda ako vždy zasvieti.

Štefan Chrappa

jedným z takých preverovaných fenoménov je aj sviatosť zmierenia, po starom spoveď. To je ten úkon, o ktorom niektorí neveriaci tvrdia, že je to „traumatizujúce šuškanie svojich omylov úchylnému farárovi do ucha“. 

Áno, podobne to definovali aj totalitaristi, ktorí spoveď vnímali ako nástroj manipulácie a tiež špionáže. Je to omyl. Spoveď má tradíciu v prvotnej cirkvi. V Jakubovom liste čítame: „Preto si vyznávajte navzájom hriechy a navzájom sa modlite za seba, aby ste sa vyliečili.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite