Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.pohľad Juraja Petroviča: Daň za Igora Matoviča

.juraj Petrovič .názory .iný pohľad

Igor Matovič v snahe ukázať sa ako bojovník proti inflácii vymyslel opäť raz bombastické, jednoduché a úplne zle fungujúce riešenie. Daň z ropy, ktorá sa má uplatniť voči jedinému subjektu na Slovensku, je unikátnou zmesou estrády, hlúposti a dôkazu, že realita a Matovič nie sú kamaráti.

Juraj Petrovič

igor Matovič prišiel s nápadom, že zdaní zisky Slovnaftu, ktoré sú vyššie preto, lebo nakupuje lacnejšiu ruskú ropu. Už táto myšlienka je takmer vystrihnutá z Marxa. Podľa tejto logiky by mali platiť vyššie dane občania, ktorým sa podarí lacnejšie nakúpiť v obchode. 

Ale povedzme, že Slovnaft by bol tým, že by Slovensko malo výnimku z embarga ruskej ropy, zvýhodnený oproti ostatným hráčom na trhu vyrábajúcim palivá z drahšej ropy. Matovič si vymyslel, že ak bude rozdiel v cene ropy Brent a ruskej ropy väčší ako 5 dolárov, tak z tohto rozdielu by Slovnaft zaplatil daň. A Matovič aj promptne spočítal, že pri súčasnom rozdiele 35 dolárov to predstavuje 300 miliónov eur.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite