Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Mariana Jaslovského: Tri odtiene ukrajinského hukotu

.marian Jaslovský .názory ..týždeň

Vojna na Ukrajine sa zmenila z výbuchov strachu, hnevu a úzkosti v našich hlavách na súvislý pulzujúci hukot, s ktorým sa síce dá žiť, ale asi ako bezprostredne po amputácii nohy. A aj keď sa snažíme robiť niečo, čo nám ten hukot aspoň občas stlmí, nedarí sa. Opäť som týždeň prežil so senzormi vrastenými do Twittera, lebo facebook sa zmenil na ešte väčšiu stoku, než bol predtým.

Marian Jaslovský

pink Floyd a Červená kalina

David Gilmour prerušil 28-ročnú pauzu, keď Pink Floyd nenahrali žiaden nový materiál a iniciovali nahranie piesne Ukrajine. Objavili silné video Andrija Chlyvňuka, speváka svetoznámej ukrajinskej kapely Boombox, kde a capella spieva pieseň sičských strelcov Červená kalina (Ой у лузi червона калина) a dohrali inštrumentálne party. Chlyvňuk prerušil americké turné, šiel bojovať do svojej vlasti a poranila ho črepina. Prežil a Gilmour s ním má plány na riadnu spoluprácu. Davidova nevesta je, mimochodom, Ukrajinka a  jeho vnúčatá sú poloviční Ukrajinci a Gilmour cíti „zúrivosť a frustráciu“. Novú vec Hey, Hey, Rise Up! si vypočujte. Taketo gestá od veľkých osobností sú veľmi dôležité. Roger Waters zostáva Chmelárom, ktorý má talent na písanie pesničiek.

timothy Snyder a manuál genocídy

Timothy Snyder nie je práve autorom lektúry povznášajúcej ducha, ale to ani nie je jeho práca. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite