Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cirkev pod lupou: Zlo bude porazené

.štefan Chrappa .názory .cirkev pod lupou

Pôst sa blíži k svojmu zavŕšeniu. Duchovne najuniverzálnejším aktom bolo zasvätenie Ruska Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie zo strany pápeža Františka. Ak by sme to chceli preložiť do jazyka človeka, ktorý v Boha neverí, tak katolícka cirkev vyzýva svet, aby srdce nenávistného agresora bolo premenené, preniknuté, prežiarené materskou láskou.

Štefan Chrappa

pretože zlo sa zacyklí v ohnivom kruhu, stravuje samo seba a žerie všetko naokolo. Napokon vyhorí, lebo byť zlým je únavné, akokoľvek by sme si zlo racionalizovali, ospravedlňovali.

Ďalším vrcholom pôstu býva Zelený štvrtok. Je to čas, keď pápež pokľakne a na znak služby umyje počas liturgie nohy väzňov, migrantov, bezdomovcov, ale aj kňazov, mužov či žien. Robí sa tak aj na lokálnej úrovni. Robia to biskupi svojim kňazom a kňazi svojim veriacim. 

Umyť niekomu nohy je v symbolickom aj reálnom zmysle znak veľkého pokorenia a odhodlania slúžiť. Ježiš pri poslednej večeri umyl nohy svojim žiakom. Toto je príklad, ktorý nenájdeme nikde. Predstavte si, že by nejaký šéf korporácie umyl nohy vrátnikovi v centrále a poprosil ho o odpustenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite