Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v nedeľu: Improvizácia vyhrážkami

.tomáš Zálešák .názory

Putin sa posťažoval na „agresívne vyjadrenia“ vedúcich predstaviteľov vedúcich štátov NATO (zrejme o ňom a o jeho skvelom režime). A preto vraj nariadil uviesť „odstrašujúce sily Ruskej armády do bojovej pohotovosti“.

Tomáš Zálešák

nukleárne zbrane explicitne nespomenul, sú však súčasťou „odstrašujúcich síl“. Je zjavné, že Putin ráta so strachom západnej – a našej – verejnosti. Mrzké vyjadrenia oponentov nie sú dostatočným dôvodom na nasadenie zbraní hromadného ničenia, pokiaľ je adresát výrokov pri zmysloch, nech sa už cíti akokoľvek urazený. 

Putin sa však svojim nadmieru stručným a nadmieru hmlistým vyjadrením vyhol nepríjemnostiam, ktoré by mohli plynúť z prílišnej konkretizácie a ponechal voľnosť znepokojivým výkladom. Implicitné a hmlisté narážky tak môžu účinne pôsobiť na nervy poslucháčov. 

Udalosti sa vyvíjajú rýchlo a „vojnová hmla“ nám znemožňuje hovoriť príliš veľa vopred. V tejto chvíli je však pomerne zrejmé, že vojna proti Ukrajine nebude pre Rusko krátkou a veselou vojnou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite