Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev pod lupou: Svätci do lockdownu

.štefan Chrappa .názory .cirkev pod lupou

Sloboda je veľká devíza. Len tak si niekam zájsť, tmoliť sa medzi ľuďmi, rozprávať sa, chodiť za kultúrou, alebo za duchovnou potravou do chrámu. Nechcem sa tu teraz handrkovať o správnosti, či nesprávnosti politicko-hygienických opatrení. Neviem o tom nič.

Štefan Chrappa

čo však viem je, že sa začal advent, teda obdobie, v ktorom očakávame Vianoce, narodenie Ježiša. V našom, západnom svete, je advent zabudnutou komoditou. K ničomu nikoho nezaväzuje, žije sa, prežíva, z adventných kalendárov sa vyjedajú čokoládky, pije sa punč na trhoch a zháňajú sa darčeky. Vo svete východných kresťanov je však aj pred Vianocami pôst. Volá sa „filipovka“ a trvá od 15. novembra do 24. decembra. 

Vinou korony však odriekaním – pôstom, žije celá spoločnosť. Či sme veriaci alebo neveriaci, musíme si odoprieť to, čo máme radi! V pôste si viac ako inokedy pripomíname našu vlastnú pominuteľnosť. „Memento Mori  – Pamätaj na smrť!“ je komunikované z každej strany.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite