Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Juraja Petroviča: Boj s korupciou podľa OĽaNO a nevypínajte jadrové elektrárne

.juraj Petrovič .názory ..týždeň

Problém Pozemkového fondu s korupciou je notoricky známy. Ešte v máji vzniesol prokurátor voči siedmim osobám obvinenie z korupčnej trestnej činnosti a súd ich poslal do kolúznej väzby. Otvorený list vyzýva nemeckú vládu, aby posunula termín odstavenia posledných šiestich nemeckých jadrových elektrární.

Juraj Petrovič

boj s korupciou podľa OĽaNO

Šéfom pozemkového fondu sa na základe čisto politickej nominácie stal bývalý poslanec OĽaNO a neskorší poradca Igora Matoviča pre dopravu Ján Marosz. Problém Pozemkového fondu s korupciou je notoricky známy. Ešte v máji vzniesol prokurátor voči siedmim osobám vrátane bývalej riaditeľky SPF obvinenie z korupčnej trestnej činnosti a súd ich poslal do kolúznej väzby. Trápne sú na celej veci najmä argumenty ministra pôdohospodárstva: vraj tým, že je OĽaNO bojovník proti korupcii, ktokoľvek nominovaný OĽaNO bude zárukou, že korupcia bude Pozemkový fond obchádzať ako Igor Matovič otázky o svojej diplomovke. To sa už blíži vyjadreniam exministra Kaliňáka o tom, že korupcia na najvyšších poschodiach moci sa nevyšetruje, lebo tam žiadna nie je. A tak sa po menovaní prednostov okresných úradov a po schválení novely zákona o štátnej službe, ktorá zavádza odvolávania bez udania dôvodu, znovu ukazuje, že OĽaNO vodu transparentnosti kázalo a po nástupe k moci víno pretláčania vlastných ľudí do funkcií pije. Ako tento prístup likviduje nádej na robustný štátny aparát odolný voči politickým vplyvom, píšeme v .týždni už dlho.

milé Nemecko, nechaj svoje jadrové elektrárne pripojené k sieti!

Takto sa začína otvorený list viacerých osobností z rôznych oblastí od vedcov cez klimatických aktivistov až po novinárov. Vyzýva nemeckú vládu, aby posunula termín odstavenia posledných šiestich nemeckých jadrových elektrární. Tri z nich majú byť odstavené do konca roku 2021, posledné tri potom do konca roku 2022. Ide o zdroje, ktoré predstavujú až 12 percent celkovej produkcie elektriny v Nemecku. List ďalej konštatuje, že odstavenie jadrových reaktorov v Nemecku je problematické najmä z dôvodu nevyhnutnosti prechodu späť na fosílne zdroje, väčšinovo prevádzkované na zemný plyn. Tým je ohrozený cieľ Nemecka redukovať jeho emisie do konca roku 2030 o 65 percent oproti roku 1990. Ak by nemeckí politici našli dosť odvahy na obrat v politike opustenia jadra ako zdroja energie, bolo by postačujúce uviesť späť do platnosti pôvodné termíny odstavenia v rokoch 2030, resp. 2036. Vzhľadom na to, že novú nemeckú vládu budú skladať socialisti a liberáli so Zelenými, nie je vôbec jasné, či sa niekto na taký krok odhodlá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite