Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Robustný štát? Zabudnite

.juraj Petrovič .názory .komentár týždňa

Na stránkach .týždňa píšeme pravidelne o zlyhávajúcom štáte a o potrebe budovania inštitúcií nie na základe toho, ako sa to práve hodí vládnucej koalícii, ale tak, aby boli čo najmenej závislé od volebného cyklu. Novela zákona o štátnej službe je z tohto pohľadu zlyhaním koalície.

Juraj Petrovič

keď Smer v roku 2016 navrhol a nakoniec schválil nový zákon o štátnej službe, vtedajšia opozícia kritizovala zákon ako nástroj na zabetónovanie nominantov Smeru a jeho koaličných partnerov na štátnych úradoch. Snahy vytvárať podmienky pre nominovanie „svojich ľudí“ sa vyskytujú v každej politickej garnitúre. Problémom je, ak sa koalícia, ktorá mala predstavovať zmenu prístupu k spravovaniu štátu, namiesto snahy riešiť veci systémovo obracia k obvyklým skratkovitým riešeniam. Namiesto toho, aby sa dôsledne začali využívať nástroje, ktoré zákon obsahoval už pred touto novelou a ktoré umožňovali prostredníctvom hodnotenia štátnych zamestnancov riešiť neschopnosť alebo nekorektný postup pri výkone štátnej služby, koalícia siahla po legislatívnej zmene, ktorou hrubo narúša rovnováhu medzi potrebou lojality a potrebou stability štátnej správy.

Novela v prvom rade zrušila doterajšie obmedzenie odvolania vedúceho zamestnanca len z dôvodov uvedených v zákone. Zavádza tak prvok svojvôle, keď bude možné vedúceho zamestnanca odvolať aj bez udania dôvodu. Moc, ktorú tým dostávajú do rúk ministri, nominálne cez generálnych tajomníkov služobných úradov, sa tým stáva absolútnou a nepreskúmateľnou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite