Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stalinská prokuratúra? Určite nie. Všemocná? Veľmi nebezpečne áno

.juraj Petrovič .názory

Aj nás na právnickej fakulte učili o stalinskom modeli prokuratúry. Teda o tom modeli, ktorý umožnil generálnemu prokurátorovi Žilinkovi zabrániť v obžalobe viacerých dovtedy stíhaných osôb. Ten model by nám ale stalinskí prokurátori závideli. Lebo ani za Stalina nemali oni sami takú moc, akú má náš generálny prokurátor.

Juraj Petrovič

označenie „stalinská“ by slovenská generálna prokuratúra mohla mať len vtedy, ak by sme vychádzali z toho, že hlavou tej sovietskej bol priamo Stalin. Teda neobmedzený vládca a tyran, ktorý rozhodoval o živote a smrti bez akéhokoľvek obmedzenia. A to vrátane samotných prokurátorov, ktorí mu verne slúžili. Preto sa na jej popis viac hodí výraz monokratická.

To, čo je na systéme monokratickej prokuratúry nebezpečné, je to, že nejde o tyraniu konkrétnej osoby. Jej odchodom by sa tyrania aspoň zmiernila, tak ako v Stalinovom prípade. My máme tyraniu jednotlivca vpísanú priamo do ústavy a ďalších zákonov o generálnej prokuratúre. Neodvolateľný, právne neomylný a nespochybniteľný generálny prokurátor je v dnešnej dobe nebezpečným prežitkom.

Aj naši západní susedia majú namiesto monokratického modelu prokuratúry zavedené štátne zastupiteľstvo nemeckého typu, kde sa vrchný štátny zástupca zodpovedá ministrovi spravodlivosti a je ním aj menovaný a odvolávaný.

Iný model existuje v krajinách ako Taliansko alebo Španielsko, kde namiesto prokuratúry majú inštitút vyšetrujúceho sudcu. Ten podlieha rovnakým alebo podobným pravidlám ako ostatní sudcovia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite