Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Tomáša Zálešáka: Je ruské lepšie?

.tomáš Zálešák .názory ..týždeň

Náhodný anketár odpovedal na otázku, prečo sa dáva zaočkovať Sputnikom: „Pretože je ruský.“

Tomáš Zálešák

populačné krivky

„Časovaná bomba! Populačný šok! Vymierame! Odborníci varujú!“ Už ani nespočítame, koľkokrát sme to počuli. Iste, populačná kríza nie je vymyslený problém. Ale čo s tým urobí úbohý jednotlivec deptaný neustálym strašením? Robenie detí patrí k činnostiam, ktorých sama podstata sa vzpiera verejnej kontrole a prevádzkovaniu. Nuž, poďme na to z iného konca. Čo viedlo k tomu, že vstupovať do manželstva, zakladať si rodinu a privádzať na svet deti sa v dnešnej spoločnosti stalo hrdinským činom, hodným výsadkára skáčuceho do tmy nad nepriateľským územím? Čo spôsobilo, že vyrastať v kompletnej rodine sa pre dnešného tínedžera stalo privilégiom šťasteny? Tu už hlasy „odborníkov“ znejú akosi tichšie. Možno preto, že analyzovať podobné trendy, či nebodaj pomenovať ich príčiny je ťažšie než jednoduchá extrapolácia číselných dát. Alebo aj preto, že je to niekomu nepohodlné, ba môže to byť priam politicky nekorektné. A tak budeme radšej driapať nervy verejnosti. Alebo bedákať o populistoch a fundamentalistoch, ktorí sa „zviditeľňujú“. A kydať na rodinu ako na prežitok, ktorý je autoritársky, patriarchálny, osobnostne deformujúci, pokrytecký, plný skrytého násilia a ktoviečo ešte, tuším aj neekologický.

dobré, lepšie, ruské

Náhodný anketár odpovedal na otázku, prečo sa dáva zaočkovať Sputnikom: „Pretože je ruský.“ A vôbec, z viacerých vyjadrení by sa dalo súdiť, že čo je dobré, to musí byť ruské. Vtipov o tom bolo dosť aj za starého režimu. Vtedy sa však tá láska k všetkému ruskému vyskytovala v podobách menej ľudovo spontánnych. Žeby sa odvtedy tak zvýšila kvalita ruského vývozu? Nuž, pripúšťam, že existujú aj dobré ruské produkty, a nemyslím ihneď vulgárne na vodku. („To ti tak uveríme,“ smejú sa chlapi v krčme. Nepočúvam, pokračujem vo výklade.) Potom sú aj také produkty, ktorých kvalitu a bezpečnosť by mali striktne posúdiť zodpovední odborníci. A sú tu aj viac či menej známe toxické a smrtiace artikle. K ich zoznamu pridám ešte jeden, ktorého dovoz by som rezolútne zarazil. Je to ruský spôsob vládnutia. Argument trhovej slobody s tým evidentne nesúvisí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite