Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Štefana Chrappu: Prehliadaná žirafa a keď hackeri napadnú knižnicu

.štefan Chrappa .názory ..týždeň Štefana Chrappu

Okrajovo vnímam premeny politikov na mačky. Nijako zásadne ma to nevzrušuje, nie som cieľovka. Napokon, po tom, čo som raz v polospánku vypil tekuté mydlo, je umývanie sa zvieracím šampónom tuctová záležitosť. U nás na vidieku sa stávalo iné. Občas nešťastní chlapi omylom vypili postrek na vinohrad. Boli aj takí, čo sa sami niekoľkokrát nabodli na vidly. V celonárodnom meradle boli aj takí, čo sa sami uniesli. Iná vec ma doslova zdvihla z kresla.

Štefan Chrappa

agentúry priniesli správu, že vedci zistili, že sme až do dnešných čias nepoznali žirafy. Milióny rokov sú tu s nami, naťahujú tie krčiská a my, arogantní ignoranti, sme ich, hoci neprehliadnuteľné, dokázali prehliadať. Zistilo sa, že existujú až štyri druhy žiráf! (To nehovorím o okapii, o tej malej pralesnej žirafke s praktickým krátkym krkom.) Po novom teda poznáme žirafu severnú, žirafu južnú, žirafu masajskú a žirafu sieťovanú. Najhoršie je na tom žirafa severná. Jej populácia sa za ostatných 35 rokov znížila o deväťdesiat percent. Otázkou je, čo všetko ešte prehliadame, keď sme dokázali ignorovať žirafy.   

hackeri napadli knižnicu

Akí ľudia sú hackeri? Ľudia, ktorí nám lašujú v počítačoch, v telefónoch, v databázach, v digitálnej trinástej komnate duše a striehnu na nepozornosť jednotlivcov aj inštitúcii. Niektorí vraj dokážu zvrhnúť zvrhlé autoritárske režimy. Iní paberkujú, bielia ľuďom biedne účty. Jedna vec je však istá. Začali precitať. Podnikli útok na českú Národnú knihovnu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite