Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lexmann z KDH o Lučanskom: Sme civilizovaní, lebo ctíme práva a dôstojnosť aj väznených

.miriam Lexmann .názory .neparlamentná alternatíva

Smrť bývalého šéfa policajného zboru a obvineného Milana Lučanského vyvolala veľa reakcií naprieč politickým spektrom a verejnosťou. Politici z mimoparlamentných strán hovoria o potrebe krotiť rôzne konšpiračné teórie o samovražde. Zároveň kritizujú vedenie Smeru či Hlasu, že sa priživujú na smrti dlhoročného policajta.

je tragédia, ak sa smrť človeka stane prostriedkom na prízemné politické hry. Je pritom jedno, či tie hry sú pokusom zastrieť vlastnú špinavú a  skorumpovanú minulosť alebo by mohli byť snahou vrátiť požičané z  minulosti a  trestať to, čo sme síce subjektívne zažívali, ale čo nebolo ešte právoplatne odsúdené. Je strašné, ak je tragédia rodiny vedľajšia a  smrťou človeka cielene manipulujú druhí, obzvlášť, ak je to použité na politický boj a  získavanie voličov. Cynizmus tak zakrýva všetko to, o  čo v  politike demokracie Slovenska v  moderných dejinách bojujeme a  čím našu civilizáciu politicky tvoríme a  zakrýva to najpodstatnejšie – pravdu.  

Sme civilizovaní, lebo máme presne určené formy trestov a  obmedzení slobody, ktorá je a  musí zostať jedným z  hlavných definičných znakov našej politiky. Väzba nie je trest a  nemôže byť zneužitá. Sme civilizovaní, lebo ctíme práva a  dôstojnosť aj väznených, ale aj odsúdených. Sme civilizovaní, lebo právo stojí na vrchole a  uznávame, že protiprávnosťou sa spravodlivosť nedá dosiahnuť.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite