Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Majerský z KDH o výbere generálneho prokurátora: Akoby sme zabúdali, o čo tu vlastne ide

.milan Majerský .názory .neparlamentná alternatíva

Sledovali sme dlhé hodiny vypočúvaní jednotlivých kandidátov na generálneho prokurátora. Pred nami sa črtá vidina určitej zmeny na poli spravodlivosti. Vypočúvanie kandidátov na generálneho prokurátora bolo vyčerpávajúce, no proces zmeny sa tým iba začína. Ako komentujú tento veľký krok v slovenskej justícii zástupcovia mimoparlamentných strán?

nie je zvláštne, že pri voľbe najmocnejšieho muža na poli spravodlivosti sa stretávame s pohľadom, že proces výberu prekročil mieru slušnosti či objektívnosti? Ak má totiž spravodlivosť stáť aj na týchto základných predpokladoch, nemali by byť samozrejmé aj pre členov komisie a celú odbornú diskusiu? Akoby sme zabúdali, o čo tu vlastne ide. 

Alebo sa to len tvári ako zabúdanie? V prvom rade treba pripomenúť, že pozícia generálneho prokurátora je predovšetkým manažérska funkcia, ktorá chráni právo. Generálny prokurátor nebdie iba nad trestným či špeciálnym úsekom, ale musí sa aktívne venovať aj „netrestnému úseku“, kde je dokonca viac práce. Dennodenné stráženie spravodlivosti je tu natoľko rozsiahle a závažné, že nestačí byť len človekom najvyšších osobnostných a morálnych kvalít. 

 Tie sú „iba“ absolútnym základom. Generálny prokurátor by mal mať reálne skúsenosti s najzložitejšími spismi. Tie predurčujú jeho kvalifikáciu zastávať tento post. Kládol, resp. kladie aktuálny proces výberu osobitný dôraz na odbornosť, prácu a výsledky jednotlivých kandidátov? Nemôžeme tlieskať transparentnosti výberu, ak je vedený tak nedôstojne, že už sám proces voľby sa v očiach verejnosti vzďaľuje od vrátenia vážnosti tomuto úradu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite