Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Simon z Maďarského fóra: Vypočúvanie a verejná voľba GP sú dobrá vec, ale nie dostatočná

.zsolt Simon .názory .neparlamentná alternatíva

Sledovali sme dlhé hodiny vypočúvaní jednotlivých kandidátov na generálneho prokurátora. Pred nami sa črtá vidina určitej zmeny na poli spravodlivosti. Vypočúvanie kandidátov na generálneho prokurátora bolo vyčerpávajúce, no proces zmeny sa tým iba začína. Ako komentujú tento veľký krok v slovenskej justícii zástupcovia mimoparlamentných strán?

zmena spôsobu voľby generálneho prokurátora ešte nezaručuje dobrý výsledok. Systém je železná košeľa, ktorá sa ťažko mení a rovnako je neočakávateľné, že si ryby vypustia vlastný rybník. Dnes de facto nie je riadna „hlava“ prokuratúry, iba človek poverený zastupovaním dovtedy, kým bude nový generálny prokurátor (GP) zvolený. 

V tomto období sa zdá, že spravodlivosť nemá zviazané ruky a kauzy sa nezametajú pod koberec tak, ako to bolo za Trnku či Čižnára. Nová voľba je práve o tom, či tento proces prestane alebo nie. Fico a poslanci Smeru, ako aj poslanci okolo Pellegriniho v Hlase budú hlasovať iba za GP, ktorý im zaručí beztrestnosť. Spôsob, akým Ficov Smer (aj s Pellegrinim a spol.) zvolili a ustanovili Čižnára  za  generálneho prokurátora, je toho dôkazom.   

 Mali sedem rokov pokoj. Po ukončení funkčného obdobia Čižnára to možno konštatovať. Ale priznania Jankovskej, Makóa či Slobodníka siahajú príliš blízko. Systém „mafie” by bez krytia Fica, Pellegriniho a spol. nemohol existovať a dnes im ide o existenciu. Rovnako v prípade Kotlebu a spol., ktorým dnes reálne hrozí opakované stíhanie členov  a koniec politickej hry/ kariéry.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite